Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

MVA în ședință cu ministrul Transporturilor și directorul CNAIR

În data de 07 octombrie 2020 a fost convocată o ședință la Ministerul Transporturilor, la care au participat și reprezentanții MVA.

Ședința, cu o durata de aproape 4 ore, a avut următorii participanți:

 1. Ministrul Transporturilor – dl. Lucian Bode
 2. Directorul General CNAIR – dna. Mariana Ioniță
 3. Directorul Direcției Organismul Intermediar pentru Transporturi (DGOIT) – dl. Felix Ardelean
 4. Directorul Director Directia Tehnica, Studii si Investigatii  – dl. Budescu Gabriel
 5. Reprezentantul Unității de Implementare A8 (UIP) – dl. Dorel Meșteriuc
 6. Prestatorul serviciilor de proiectare ACCIONA Ingenieria – inginer Valentin Giurcă (responsabil proiect) și dl. Carlos Galvez (director general Acciona România)
 7. Primari și deputați din jud. Mureș.

Aspecte de menționat sunt următoarele:

 1. Intrarea A8 pe circuit intensiv, de monitorizare în ședințele operative saptamanale ale MT, CNAIR, Ministerului Fondurilor Europene, prestatori servicii, împreună cu proiectele A7 și A13.
 2. Solicitarea ferma a accelerarii prestarii serviciilor geotehnice si suplimentarea utilajelor din teren. Progresul actual al contractului (conform raport de progres din luna sept 2020) este de aprox 57%, fata de 10% în luna februarie 2020; studiile geotehnice sunt la un progres total de doar 50% iar zonele dificile și inaccesibile încă nu au fost atacate.
 3. S-a deblocat avizarea la ANCPI a Studiului Topografic aferent Tg. Mureș-Ditrău-Tg. Neamț
 4. A avut loc ședința tehnică din cadrul CTE-ului de la CNAIR fiind agreat traseul Tg. Mureș-Ditrău-Tg. Neamț. Urmează să fie eliberat avizul CTE pentru cei 211 km ai A8.  
 5. S-a creat mecanismul, similar Autostrazii Pitesti-Sibiu, de avizare rapidă din partea Direcțiilor Silvice a accesului forezelor în fondul forestier transcarpatic pentru A8/A13,CNAIR și-a luat angajamentul crearii si mentinerii frontului de lucru pentru prestatorul ACCIONA
 6. S-a pus în vedere prestatorului ca nu se accepta rabaturi de la cantitatea și calitatea studiilor geotehnice. Acestea trebuie executate conform legislației naționale în vigoare. 
 7. Vor fi efectuate periodic vizite pe amplasament de către reprezentanții Direcțiilor Regionale de Drumuri și Poduri Iași și Brașov pentru verificarea fizică a studiilor geotehnice și arheologice.
 8. Odată cu maturizarea proiectului A8, UIP 04 se va muta la Iasi, în cadrul DRDP Iași 
 9. Situația de la Miercurea Nirajului, de la Sovata și Joseni, referitoare la anumite doleanțe ale autorităților publice locale privind traseul A8 este rezolvata si deblocată ; dl Ministru al Transporturilor a reiterat necesitatea accelerării obținerii avizelor și acordurilor de la autoritățile locale și județene. 
 10.  MVA a solicitat accelerarea procedurilor interne si impulsionarea prestatorilor de servicii premergatoare executarii autostrăzilor A8, A7 și A13 și în special a capetelor din sectorul montan al A8 (conexiunea A3 cu A8 – Gheorghe Doja-Acățari si Moțca-Tg. Neamț). 

Pentru a se beneficia de oportunitatea reprezentată de Mecanismul de finanțare din Planul naționale de redresare și reziliență, valabil până în anul 2026, MVA va elabora in perioada urmatoare o foaie de parcurs în acest sens, tehnica si financiara, spre analiza MT și CNAIR.

În plus, MVA a mai avut o intalnire în care s-a confirmat fără dubii faptul pe care îl considerăm FOARTE POZITIV –  ca sunt depuse în sistemul informatic MYSMIS cereri de finanțare pentru elaborarea studiilor premergatoare executarii pentru toate autostrăzile Moldovei, astfel:

 1. pentru A8 (3 cereri de finanțare și  2 contracte de finanțare încheiate – SMIS 122606, 127920 și 140334),  contractul de finanțare a studiului de fezabilitate și proiectului tehnic de execuție pentru Autostrada Targu Neamț – Iași – Ungheni (SMIS 140334)  urmand a fi semnat 100% în acest an.
 2. Pentru A7 (6 cereri de finanțare și  6 contracte de finanțare încheiate – SMIS 118697, 118697, 115749, 120235, 126715, 126714) 
 3. Pentru A13 (1 cerere de finanțare si un contract de finanțare încheiat SMIS 122551) . 

Aceasta a reprezentat o doleanta mai veche a MVA, discutata cu fostul Comisar European pentru Dezvoltare Corina Crețu. 

S-a menționat de asemenea și s-a confirmat mobilizarea excepțională a constructorului român Spedition UMB la VO Bacău.

MVA va monitoriza in saptamanile urmatoare, prin prezenta fizica a consilierului onorific (și a altor membri), desfășurarea ședințelor operative săptămânale A8/A7/A13 și va informa corect asupra progresului și obstacolelor pe care va trebui sa le depasim. 

Nu în ultimul rand, facem un apel de susținere din partea comunității și firmelor a costurilor de deplasare și cazare, reamintind faptul ca funcția consilierului este onorifică și neremunerata, iar buna funcționare a Asociației depinde major de sprijinul comunității.

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn