Cel mai mare pod rutier de conectare a Republicii Moldova cu România, care va fi amplasat în raionul Ungheni, va avea o lungime de 1,14 kilometri. Acest proiect este finanțat din grantul oferit de Comisia Europeană, iar datorită acestuia distanţa dintre Ungheni și Iași se va reduce cu aproximativ 25 de kilometri.

Drumul de legătură se desprinde din viitoarea Autostradă Tg Mureş – Iaşi – Ungheni, traversând râul Prut. Drumul de legătură din Republica Moldova va fi realizat în baza unui alt proiect ce va fi implementat de Republica Moldova.

Râul Prut reprezintă graniţa naturală dintre România şi Republica Moldova. Construcţia podului peste Prut va costa 31,5 milioane euro, iar cea mai mare parte a fondurilor va fi asigurată din finanţări nerambursabile.

Potrivit Biroului Naţional de Statistică al Republicii Moldova, în anul 2017 numărul de traversări ale frontierei de stat de către cetățenii români, la intrarea în Republica Moldova a totalizat 2,140,028 persoane, din care 1,925,567 prin mijloace de transport auto.

În anul 2017 numărul de traversări ale frontierei de stat de către cetățenii Republicii Moldova, la ieșirea din țară a constituit 5,7 mil., mijloacele de transport auto fiind cele mai des utilizate pentru plecările în străinătate ale cetățenilor Republicii Moldova, reprezentînd 86,8% din numărul total de traversări.