MVA scrie din nou managementului Acciona din Spania in legatura cu autostrazile A8 si A7

Moldova Vrea Autostrada

Asociatia “Moldova Vrea Autostrada” revine cu o noua scrisoare catre echipa de top management a Acciona, în data de 7 septembrie 2021, la 5 luni dupa ce atrasese in mod vehement atentia asupra blocajelor in indeplinirea contractelor pentru realizarea documentatiilor pentru autostrazile A8 si A7 ale companiei spaniole cu statul roman.

A doua scrisoare vine in urma sedintei de progres din aceasta saptamana, in care reprezentantii MVA s-au declarat indignati de modul in care conducerea din Romania a Acciona intelege sa isi duca la indeplinire obligatiile contractuale, exprimat prin intarzieri de netolerat si o calitate foarte slaba a documentatiilor depuse de proiectant. Dupa cum se stie, reprezentantii CNAIR au inaintat catre Acciona Romania un document oficial de 27 pagini in care sunt evidentiate numeroase lipsuri cantitative si calitative in documentatia depusa pe data de 9 august, iar reprezentantul proiectantului spaniol a propus termene largi pentru completarea documentatiei, ducand realizarea acestor proiecte prin PNRR in zona de risc ridicat.

Asociatia considera ca depunerea formala a unei documentatii incomplete si cu un nivel slab calitativ pentru proiecte de infrastructura majore ale Romaniei, chiar dupa acordarea unui termen suplimentar de 1 an pentru finalizarea contractului initial denota lipsa de profesionalism si lipsa de consideratie pentru cetatenii romani care locuiesc in regiunea Moldovei. Reprezentantii MVA fac apel la conceptul de responsabilitate sociala corporativa si la faptul ca o companie ca Acciona, care deruleaza in Romania afaceri de peste 16.5 milioane de euro, trebuie sa recunoasca datoria morala pe care o are fata de comunitatea in care isi desfasoara activitatea, respectandu-si angajamentele contractuale cu autoritatile romane, in termenii de calitate si de timp asumati.

Scrisoarea catre managementul Acciona se incheie cu apelul ca in ciuda intarzierilor si a faptului ca ne aflam in ultimul ceas, compania spaniola va lua toate masurile necesare pentru a completa documentia depusa la standardul european de calitate si in termenele asumate astfel incat demararea etapelor urmatoare pentru construirea tronsoanelor aferente din A8 si A7 sa inceapa cat mai curand si in conformitate cu obiectivele asumate de Romania prin PNRR.

Asociatia “Moldova Vrea Autostrada” isi va continua misiunea de monitorizare a proiectelor majore de infrastructura rutiera din regiunea Nord-Est si isi rezerva dreptul ca, in masura in care va constatata in continuare aceeasi atitudine din partea companiei Acciona, sa initieze o serie de demersuri de tip “public-shaming” in toate tarile europene in care aceasta opereaza.

Vezi prima scrisoare aici

Alte articole