Ministerul Ilfovului şi Teleormanului a lăsat mărunţiş Moldovei

Postat pe 14 decembrie 2017

 

Umilinţă, ieri (12 decembrie), la prezentarea bugetului destinat infrastructurii rutiere: cei mai mulţi bani, raportat la numărul de locuitori, merg în Muntenia (inclusiv Bucureşti – Ilfov) şi, de peste 20 de ori mai puţini, în Moldova.

„Moldova urmează să primească 2,32 la sută din bugetul Ministerului Transporturilor pentru investiţii. Este o umilinţă, nu se poate așa ceva“!

Declaraţia aparţine deputatului ieşean Marius Bodea, care şi-a manifestat public indignarea pentru suma derizorie alocată provinciei pentru investiţiile în infrastructură rutieră de pe parcursul anului 2018. El a fost prezent, ieri, în Comisia de Transporturi a Parlamentului, unde a susţinut alocarea de fonduri Iaşului şi Regiunii de Nord-Est.

În absenţa „sfidătoare“ a ministrului Transporturilor, care trebuia să-şi susţină şi să explice unde se vor duce banii din portofoliul său, deputatul liberal a arătat delegaţiei ministerului un grafic cu alocările pe regiuni de dezvoltare, date din proiectul propus pentru 2018: 951 de euro/ cap de locuitor în Ilfov plus Bucureşti, 605 euro pentru Muntenia (Sud), 427 de euro pentru fiecare locuitor al Regiunii Vest şi, la capătul de jos, 42 de euro/ cap de locuitor din Regiunea de Nord-Est.

„Le-am amintit celor prezenţi că, în anii Primului Război Mondial, Moldova a fost «locul rezistenţei până la capăt» a României neocupate, locuitorii regiunii primind în casele lor un număr de refugiaţi români de trei ori mare decât toată populaţia regiunii“, şi-a început Bodea pledoaria.

„Regiunea a găsit însă puterea de a rezista, deşi nu mai era decât un petic de pământ neocupat, bântuit de tifosul datorat supraaglomerării, a lipsurilor pe care moldovenii le-au acceptat alături de ceilalţi, poate datorită celorlalţi, tifos ce a făcut sute de mii de morţi în regiune. Din suferinţa aceea s-a născut România Mare. Cei din Moldova nu au aşteptat însă niciodată o recompensă specială pentru acel sacrificiu, nu au cerut nimic mai mult ca alţii. Au vrut echitate, şi atât. Au primit însă doar ignoranţă, ajungând cea mai săracă regiune a României şi, anul acesta, din nou, ajungând cea mai săracă regiune a Uniunii Europene“, a afirmat Marius Bodea, dând vina pe lipsa investiţiilor în infrastructură, „singurul miracol al dezvoltării teritoriale“.

Legea bugetului trece ca legile justiţiei

Deputatul ieşean ne-a declarat aseară că, până la urmă, Comisia de transporturi a votat proiectul Ministerului Transporturilor aşa cum era, iar toate amendamentele aduse au fost doar ataşate, fără să fie dezbătute. Ceea ce înseamnă, a mai spus Marius Bodea, că se vor întoarce din nou la Comisie, pentru că nu pot fi dezbătute şi/sau votate în plen fără un vot de specialitate.

Printre ele, şi amendamentele pentru autostradă, centura ocolitoare şi DN 28B Tg. Frumos – Botoşani ale senatorului ieşean Vasile Toma, care sunt primele 6 în listă (187 în total).

Spre deosebire de deputatul liberal, senatorul social-democrat susţine că amendamentele „nu au fost respinse în Comisiile reunite de transporturi, ci au fost anexate la Proiectul de buget odată cu avizul pozitiv şi, conform Regulamentului, vor fi dezbătute şi votate individual, în Comisiile reunite de buget (deoarece trebuie corelate alocările bugetare). Apoi va fi votul final în Plenul reunit“.

Însă deputatul Petru Movilă îl contrazice. El ne-a declarat aseară că fiecare amendament trebuia să fie luat în discuţie în Comisie, şi nu expediat la pachet cu proiectul de lege. Iar dacă PSD-ALDE reuşesc să modifice Regulamentele celor două Camere parlamentare, atunci nici nu vor mai fi discutate în plen, odată ce nu au fost aprobate în comisiile de specialitate.

„Singura soluţie rămâne proiectul de lege privind autostrada Iaşi – Tg. Mureş“, a adăugat Movilă, referindu-se la iniţiativa care a trecut zilele trecute de Senat şi care urmează să intre în dezbaterea deputaţilor. (autor: Radu Meșniță, sursa: Ziarul de Iași)


Nici un raspuns pentru "Ministerul Ilfovului şi Teleormanului a lăsat mărunţiş Moldovei"


    Ai o parere despre subiectul de mai sus?

    Poti folosi cod HTML