Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Un punct de vedere oficial, in premiera: Comisia Europeana, despre autostrada lasi – Targu Mures.

„Ruta lasi – Targu Mures poate fi finantata de UE atat ca drum expres cat si ca autostrada”

Declaratia apartine comisarului european pentru transporturi, Violeta Bulc (Slovenia). Oficialul european avertizeaza insa ca autoritatile romane trebuie sa fundamenteze foarte bine alegerea facuta

In premieră, Comisia Europeană a prezentat un punct de vedere referitor la construcţia autostrăzii Iaşi -Târgu Mureş. La solicitarea europarlamentarului PMP Sigfried Muresan, comisarul pentru Transporturi, Violeta Bule (Slovenia), a precizat că ruta este finanţabilă prin două programe europene.
Comisarul a subliniat că proiectul este eligibil pentru finanţare nerambursabilă atât în regim de autostradă, cât şi în varianta realizării unui drum expres. „Decizia privind standardul construcţiei, ca drum expres sau ca autostradă, aparţine autorităţilor naţionale. Totuşi, alegerea între drum expres şi autostradă ar trebui să fie evaluată minuţios si justificată de către autorităţile române, ţinând seama de geometria rutieră şi de estimările traficului”, a arătat comisarul Bule.

Iaşul a pierdut primul tren al finanţării de la UE

Cele două programe europene prin care poate fi finanţat proiectul sunt Fondurile Structurale şi Investiţii Europene (ESI) şi Mecanismul pentru Interconectarea Europei (MIE). Pentru ultimul program menţionat, Iaşul a pierdut deja primul tren întrucât Guvernul a stabilit deja o listă de 9 proiecte, din care capitala Moldovei lipseşte. Primul apel de proiecte are o valoare l ,2 miliarde euro, banii fiind pentru perioada 2014 -2016. Din fondurile structurale, programul pe întreg exerciţiul bugetar 2014 – 2020 are o valoare de puţin peste 6 miliarde euro. Potrivit listei de priorităţi din masterplanul naţional de transport, posibilitatea de acordare a finanţării pentru Iaşi -Târgu Mureş este puţin probabilă, cel puţin până în anul 2020. în schimb, ministrul român al Transporturilor, Ioan Rus,
Slovena Violeta Bule, comisarul european pentru Transporturi a anunţat recent că tronsonsul Ungheni – Iaşi -Tg Neamţ va fi făcut în regim de autostradă, cu finanţare asigurată din 2015 sau 2016, iar legătura autostrăzii de la Târgu Neamţ până la Târgu Mureş ar urma să se realizeze printr-un drum expres.

Sursa materialului: Ziarul de Iași

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn