Un ambitios proiect iesean este tinut in loc de o fantoma

Postat pe 19 decembrie 2014

Planul urbanistic pentru parcul industrial de la Letcani s-a blocat din cauza planurilor privind autostrada Iasi – Targu Mures, care ar urma sa treaca prin zona.

Un proiect de zeci de milioane de euro bate pasul pe loc din cauza unei fantome. Realizarea planului urbanistic zonal pentru viitorul parc industrial de la Letcani a fost blocata pentru ca, pe hartie, in zona parcului ar urma sa fie construit un centru de intretinere si coordonare a viitoarei autostrazi Iasi -Targu Mures. „Fara PUZ, nu se poate face studiul de fezabilitate a proiectului. Fara studiu, nu putem obtine titlul de parc industrial din partea Ministerului Administratiei. Fara acesta, nu ne putem apuca de excavatii sau orice alte lucrari. Noi aveam planificat ca la sfarsitul acestui an sa avem obtinut titlul de parc industrial. De la sfarsitul lunii iulie insa, suntem in corespondenta cu CNADNR”, a rezumat Laurentiu Radulescu, administratorul SC Iasi Industrial Park SRL, firma care va administra parcul industrial.

Proiectul parcului industrial de la Letcani a fost demarat inca de la sfarsitul anului trecut. Valoarea investitiei a fost estimata de Consiliul Judetean la 32 milioane euro, fondurile necesare urmand sa fie obtinute din alocarile destinate Romaniei in exercitiul bugetar european 2014-2020. Conform reprezentantilor CJ, parcul ar putea asigura aproximativ 5.000 de noi locuri de munca. Parcul ar urma sa fie infiintat pe o suprafata de 30 ha pusa la dispozitie de Primaria Letcani, pe o perioada de 20 de ani. Licitatia pentru realizarea PUZ a fost organizata in luna martie, imediat aparand si problemele. „Au fost obtinute toate avizele, mai putin cel din partea CNADNR, pentru ca in zona este prevazuta si conexiunea dintre drumul national si viitoarea autostrada, urmand sa se faca un sens giratoriu, in dreptul reprezentantei Iveco, dincolo de Metro. Tot acolo este prevazut si centrul de intretinere a autostrazii. Conexiunea nu va putea fi facuta unde este prevazut, pentru ca s-a construit deja foarte mult in zona, si ar fi probleme la expropriere. Centrul de intretinere ar putea fi mutat fara probleme, pentru ca oricum el exista cel mult pe hartie”, a spus Radulescu.

Solicitarea trimisa de CJ la CNADNR pentru avizarea documentatiei aferente planului urbanistic al parcului a fost respinsa la inceputul acestei luni, invocandu-se tocmai prezenta Centrului de intretinere Letcani si a bretelei de legatura dintre drumul national si viitoarea autostrada. Licitatia pentru realizarea noilor studii de fezabilitate a autostrazii ar urma sa aiba loc pe 15 ianuarie, pentru realizarea acestuia fiind prevazut un termen de un an. Abia dupa acest interval ar putea fi demarat si proiectul parcului industrial de la Letcani, in masura in care CNADNR ar accepta mutarea centrului de intretinere si a bretelei de legatura.

Material publicat de Ziarul de Iasi


Nici un raspuns pentru "Un ambitios proiect iesean este tinut in loc de o fantoma"


    Ai o parere despre subiectul de mai sus?

    Poti folosi cod HTML