Cei care au analizat cifrele din spatele celor două trasee de autostradă ce ar tranzita Moldova susţin că ruta Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş abia s-a calificat în categoria unui drum expres * mai mult, întregul tronson ar putea intra la finanţare după 2020 şi doar pe fonduri guvernamentale * motivul este simplu: „Totul se reduce la costuri!“ * acum, se încearcă introducerea în Masterplanul de Transport a tronsonului Bacău-Paşcani-Iaşi ca drum expres, realizabil până în 2020, pentru a asigura legătura cu viitoare Autostradă Bacău-Braşov * aceasta din urmă va fi construită cu fonduri europene
Discuţiile pe plan politic din ultima săptămână privind demersurile de a introduce tronsonul rutier Iaşi-Târgu Mureş ca autostradă în Masterplanul de Transport par a fi tardive. Lipsa unui lobby puternic la Bucureşti, în perioada în care s-a creionat acest document strategic, costurile exorbitante pentru Autostrada Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş, dar şi indicatorii din studiile de trafic au determinat ca acest tronson care ar lega Iaşul de Transilvania să fie trecut ca simplu drum expres în Masterplan. Investiţiile din acest document strategic sunt etapizate până în 2030, incluzând practic şi perioada de finanţare europeană 2014-2020.
„Acest Masterplan a fost întocmit în ideea de a avea un document fix şi să nu mai lăsăm pe cei care se perindă pe la Guvern sau diferite organizaţii să-şi dea cu părerea. Să fie un material concret, care are la bază nişte criterii clare care ţin cont de numărul de maşini care tranzitează pe traseul respectiv, de partea economică, dar şi de viziunea legată de dezvoltarea unei anumite zone“, explică prof. univ. dr. inginer Nicolae Boţu de la Facultatea de Construcţii şi Arhitectură din cadrul Universităţii Tehnice „Gh. Asachi“ Iaşi.
Practic, unul dintre scenariile din cea mai recentă variantă a documentului strategic, care apare pe site-ul Ministerului Transporturilor, arată că drumul expres Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni, legătură rutieră de peste 300 de kilometri, ar urma să fie realizat după 2020, din fonduri guvernamentale. Pe de altă parte, Autostrada Bacău- Braşov apare ca legătură la reţeaua europeană Comprehensive TEN-T (The Trans-European Transport Networks), dar ca perioadă de realizare 2021-2030. În ceea ce priveşte costurile, Autostrada Braşov-Bacău este estimată la 2 miliarde de euro, iar drumul expres Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni ar costa 4,1 miliarde de euro.
Mai multe informații puteți afla accesând: