Ședința Consiliului Local Iași: Proiectul Autostrăzii Est – Vest

Postat pe 13 februarie 2015

„În debutul ședinței Consiliului Local Iași, de astăzi, primarul Gheorghe Nichita a făcut câteva precizări și comentarii despre un subiect foarte important pentru Iași, cât și pentru întreaga regiune a Moldovei: proiectul autostrăzii Est – Vest, mai exact Ungheni – Iași – Târgu Neamț – Târgu Mureș.
„Consider că este dreptul dumnevoastră, ca reprezentanți ai ieșenilor, de a fi informați corect, dar și obligația mea, ca primar și ca om politic, să vă ofer informațiile corecte și relevante.
Din păcate, la începutul acestei săptămâni, în spațiul public au fost vehiculate o serie de informații incorecte și de date insuficient verificate. Nu contest buna credință a mass-media, dar am constatat, cu regret, că unii politicieni au profitat de situație pentru a lansa acuzații, sporind și mai mult starea de confuzie.
Nu vreau să intru în polemică cu aceștia, ci doar să vă ofer dumnevoastră, consilierilor locali, presei și ieșenilor informația corectă și oficială.
Reprezentanții Ministerului Transporturilor au prezentat marți, în fața parlamentarilor din comisiile de Transport din Senat și Camera Deputaților, forma finală a Master Planului General de Transport al României. Vorbim, practic, de cadrul general și oficial de dezvoltare a infrastructurii României pentru următorii 15 ani, atât în ceea ce privește infrastructura rutieră (drumuri și autostrăzi), cât și aeroportuară și feroviară. Pe lângă aceasta, sunt prioritizate unele obiective și sunt schițate sursele posibile de finanțare. Este, dacă vreți, un angajament pe termen lung al Guvernului, al întregii clase politice, în ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii în țara noastră.
Nu vreau să insist; documentele oficiale sunt postate pe site-ul Ministerului Transporturilor și le puteți consulta și dumneavoastră. Nu vorbim de un program obișnuit, electoral sau nu, ci de document strategic va deveni oficial după ce va fi prezentat și Comisiei Europene, iar pe baza acestuia vor putea fi accesate fondurile structurale pentru transport aferente perioadei 2014 – 2020.
Ceea ce este important să înțelegeți dumnevoastră și opinia publică este că, pentru prima dată, legăturile Iașului și a Moldovei cu restul țării sunt prevăzute într-un document fundamental, care este asumat de Guvern. Știți deja că este vorba de autostrada Ungheni – Iași – Târgu Mureș, precum și de alte legături importante, ca autostrada Pașcani – Bacău (cu continuare spre Brașov), dar și Pașcani – Suceava.
Nu vreau să intru în detalii tehnice cu privire la costuri, surse de finanțare și termene exacte. Specialiștii le vor stabili și comunica în perioada următoare. Cert este însă că dezideratul nostru mai vechi – acela de a avea legături rutiere moderne cu restul țării – este asumat în mod explicit și definitiv de către Guvern, devenind astfel un obiectiv național. Au fost multe discuții despre diferențele dintre drum expres și autostradă, despre termenul de „autostradă fazată”. Vreau doar să vă atrag atenția că, cu o săptămână în urmă, CNADNR a deschis ofertele pentru refacerea studiilor de fezabilitate pentru tronsoanele care ne interesează. Toate aceste studii se referă la autostradă!
Aș vrea să mai subliniez un lucru. Includerea acestei autostrăzi în Master Plan nu este atât un merit al unui politician sau al altuia, al unui partid sau al altuia. Eu cred că este un merit al întregii comunități ieșene, o recunoaștere a importanței Iașului pe harta țării și o recunoaștere a nevoilor de dezvoltare a regiunii Moldovei. În perioada dezbaterilor publice cu privire la acest Master Plan, noi, ieșenii, am dovedit că putem fi uniți. Cu toții – politicieni, oameni de afaceri, administrația locală, mediul academic și societatea civilă – am fost de acord că Iașul trebuie să aibă autostradă. Și iată că va avea! Vocea noastră comună s-a făcut auzită și a dat roade. Cred că este o lecție pe care trebuie să o învățăm cu toții: atunci când vorbim de interesele și proiectele majore ale comunității noastre, trebuie să fim uniți și să muncim împreună!”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.”

Sursa acestui articol: pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Iași.


Nici un raspuns pentru "Ședința Consiliului Local Iași: Proiectul Autostrăzii Est - Vest"


    Ai o parere despre subiectul de mai sus?

    Poti folosi cod HTML