Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Saptamana aceasta vom afla cat costa proiectarea autostrazii Iasi – Targu Mures

CNADNR nu are încă banii pentru proiecte

Ofertele pentru realizarea proiectelor tehnice a două autostrăzi care vor trece prin judeţul Iaşi vor fi deschise la mijlocul acestei săptămâni. Licitaţiile pentru autostrăzile Iaşi – Târgu Mureş (circa 300 km) şi Bacău – Paşcani – Siret (circa 200 km) au fost lansate în lunile aprilie şi mai 2014, dar deschiderea ofertelor s-a amânat de şase ori. Compania Naţională pentru Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a lansat cinci licitaţii aferente tronsoanelor celor două rute, valoarea totală estimată pentru realizarea documentaţiilor fiind de 40,7 milioane euro. Pentru Iaşi – Tg Mureş, valoarea a fost stabilită la o sumă maximă de 27,6 milioane euro pentru revizuirea studiilor de fezabilitate, în timp ce pentru elaborarea proiectelor la Bacău – Paşcani şi Paşcani – Siret au fost estimate valori de 6,5 milioane euro şi, respectiv, 6,6 milioane euro. Deschiderile de oferte sunt programate pentru zilele de 15 şi 16 ianuarie, dar CNADNR încă nu a asigurat banii care vor fi achitaţi consultanţilor.

Potrivit unei adrese a Ministerului Transporturilor (MT) de la începutul acestui an, în acest sens au fost depuse la Direcţia Generală de Management Fondurilor Externe aplicaţii de finanţare, dar care încă nu au fost aprobate. „În urma evaluării cererilor de finanţare şi a aprobării acestora, se vor întocmi şi semna contractele de finanţare ale proiectelor“, se arată în adresa MT publicată pe site-ul Camerei Deputaţilor în data de 5 ianuarie 2015, ca răspuns la o interpelare pe această temă făcută de deputatul Petru Movilă (PMP).

Autostrăzile figurează ca drumuri expres în Master Plan

În paralel cu licitaţiile pentru documentaţiile tehnice ale autostrăzilor care ar putea tranzita Iaşul, MT a finalizat şi Master Planul Naţional de Transport, document care prioritizează investiţiile în infrastructură pentru perioada 2014 – 2030. Însă, în acest document, autostrăzile Iaşi – Tg Mureş şi Bacău – Paşcani – Siret sunt transformate în drumuri expres. Master Planul încă nu a fost aprobat la nivel guvernamental, documentul fiind criticat dur de politicieni şi societatea civilă întrucât nu ţine cont de nevoile de dezvoltare a Moldovei. Singura autostradă care ar urma să fie realizată în regiune este Bacău – Braşov, dar şi acest proiect este prevăzut pentru perioada de după 2021.

Materialul a fost publicat de Ziarul de Iași.

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn