Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

„Salvaţi Moldova de sărăcie!”

Camerele de comerţ ale judeţelor Vaslui, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea, Galaţi şi Brăila au strâns rândurile şi au lansat o iniţiativă unică * acesta are rolul de sensibiliza clasa politică, ONG-urile şi mediului de business din întreaga ţară pentru salvarea Moldovei * se face apel la unitate, colaborare şi urgentarea investiţiilor în a doua cea mai săracă regiune a Uniunii Europene

Apelul iniţiat de Camerele de Comerţ şi Industrie din Bacău şi Neamţ, care vine în sprijinul întregii Regiuni Nord-Est, este adresat partidelor politice, parlamentarilor, autorităţilor şi instituţii publice judeţene, camerelor de comerţ, patronatelor, asociaţiilor patronale şi asociaţiilor profesionale, firmelor şi ONG-urilor din Vaslui, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea, Galaţi şi Brăila. „Luând act de situaţia alarmantă a economiei judeţelor, de reducerea îngrijorătoare a numărului locurilor de muncă corelată cu numărul mic de locuri de munca nou create, de depopularea localităţilor şi a judeţelor, de lipsa investiţiilor, de creşterea numărului de firme desfiinţate, de numărul mic de firme nou înfiinţate, dar şi de stagnarea sau reducerea indicatorilor economici de bază, lansăm acest apel de unitate pentru salvarea întregii regiuni“, se arată în motivarea acţiunii adresată întregii societăţi româneşti. Semnatarii fac referire la cifra de afaceri, numărul de salariaţi, profit, productivitatea muncii, rentabilitate, rata profitului, de lipsa lichidităţilor şi a finanţărilor necesare funcţionării firmelor. Ei au exemplificat cu cheltuielile de transport pentru piaţa vest-europeană, mai mari cu aproximativ 30% faţă de agenţii economici din vestul ţării, dar şi cu bugetele mici alocate pentru repararea şi întreţinerea drumurilor din zona Moldovei, coroborate cu menţinerea alocărilor reduse în proiectul de Buget pentru anul 2015.

Ce urmăreşte chemarea la luptă

Apelul semnat de reprezentanţii camerelor de comerţ din întreaga Moldova are ca principale scopuri „evitarea accentuării creşterii gradului de sărăcie şi a depopulării judeţelor noastre, reducerea disparităţilor dintre judeţele noastre, celelalte judeţe ale României şi regiunile UE, accesul facil la infrastructura rutieră a tuturor judeţelor, localităţilor, firmelor şi locuitorilor, atragerea investiţiilor şi investitorilor în judeţele noastre”. Se urmăreşte dezvoltarea schimburilor comerciale între judeţele ţării şi regiunile UE, asigurarea condiţiilor necesare dezvoltării economice a Moldovei.

În apel se cere urgentarea realizării autostrăzilor şi alocarea de fonduri pentru întreţinerea, repararea şi modernizarea drumurilor existente în zona Moldovei. Se cere realizarea infrastructurii de transport care să răspundă nevoilor întreprinzătorilor şi investitorilor, interconectarea reţelelor rutiere, feroviare, aeriene şi maritime astfel încât timpii de transport a mărfurilor să fie cât mai mici şi costurile să fie reduse.

Astfel de apeluri au fost lansate în repetate rânduri de către mediul de afaceri din Vaslui. Antreprenorii cer construirea unui parc agroindustrial, service-uri pentru parcurile eoliene şi drumuri bune care să lege Vasluiul de judeţele învecinate. Şefii judeţului sunt convinşi că materializarea planurilor va debloca şi piaţa muncii. Proiectele ar urma să fie finanţate din fonduri europene.

Pentru mai multe informații, puteți accesa:

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/moldova/a-salvati-moldova-de-saraciea–184827.html

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn