Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

România ar putea avea 1.301 km de autostradă până în 2030. Transporturile au lansat o variantă actualizată a Master Planului

România ar putea avea până în 2030 circa 1.301 kilometri de autostradă, cu 645 de kilometri în plus faţă de versiunea iniţială a Master Planului General de Transport (MPGT).

Ministerul Transporturilor a anunţat marţi că, după dezbaterea publică a MPGT, a fost propusă construcţia unor sectoare de autostradă care, în forma iniţială a master planului, erau propuse la nivel de drum expres.

Astfel, vor fi construite la profil de autostradă drumurile Sibiu-Piteşti, Bacău-Paşcani, Târgu Neamţ-Iaşi-Ungheni şi legătura Târgu Mureş-Târgu Neamţ, propusă la standarul de autostradă fazată.

De asemenea, a fost propusă şi o centură la profil de autostradă pentru Bucureşti, care să conecteze arterele rutiere rapide ce converg spre Capitală.

Ca o noutate, spre deosebire de varianta iniţială a Master Planului, în varianta actuală a fost inclus un drum expres între Autostrada A3 şi Aeroportul Henri Coandă, iar segmentul Bucureşti-Alexandria va fi realizat la standard de drum expres.

Master Planul prevede şi noi drumuri expres care iniţial făceau parte din reţeaua drumurilor Trans Regio, cum ar fi Dej-Beclean-Bistriţa, Nod Livada-Satu Mare-Petea şi Alexandria-Caracal-Craiova, ultimul fiind drum expres fazat.

Pe lângă cei 1.301 kilometri de autostradă România va avea până în 2030, potrivit variantei actuale a MPGT, şi 1.878 de kilometri de drum expres, 3.147 de kilometri de drumuri Trans Regio şi Euro Trans şi 67 de variante de ocolire, la care se adaugă centura Bucureşti la profit de autostradă.

Valoarea totală a investiţiilor propuse în Master Plan în domeniul rutier, feroviar, aerian şi naval se ridică la 48 de miliarde de euro.

Sursa articolului: www.gandul.info

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn