Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Revoluţie la Iaşi din cauza autostrăzii: “să dăm Guvernul în judecată” şi “să discutăm direct cu UE, nu cu politicienii noştri mincinoşi”

O dezbatere organizată luni seară la hotel Astoria pe tema “Moldova vrea autostradă: ce e de făcut?” a generat reacţii vehemente din partea celor neimplicaţi politic. “Să dăm Guvernul în judecată pentru că izolează cu bună ştiinţă Moldova de Vestul dezvoltat” şi “politicienii sunt mincinoşi aşa că hai să trecem peste ei şi să negociem direct cu UE”, au cerut mai mulţi participanţi proveniţi din domeniul IT. Reacţiile vehement anti-politicieni au fost întâmpinate de PNL cu un mesaj abil: “noi am decis deja la nivel naţional ca partidul să nu voteze Master Planul General de Transport dacă autostrada Iaşi – Târgu Mureş nu e trecută ca fiind prioritară”.

PSD nu a avut în sală nici un reprezentant deşi ştia de câteva zile de organizarea acestei dezbateri.

Din partea Guvernului au venit totuşi parlamentarii UNPR Gheorghe Emacu şi Camelia Bogdănici, primul fiind parţial de acord cu “revoluţionarii” şi promiţând presiuni asupra lui Victor Ponta.

Mediul de afaceri ieşean: Bacăul a manipulat Master Planul

În urma presiunilor politice făcute de Cristian Adomniţei, autostrada Iaşi – Târgu Mureş figura în februarie ca fiind prioritatea 2 a Master Planului General de Transport (MPGT), după autostrada Constanţa – Bucureşti – Piteşti – Sibiu – Nădlac. Însă în forma finală a MPGT, prezentată acum două luni, autostrada Est Vest a fost retrogradată, Moldovei fiindu-i fluturat pe la nas “ciotul” Bacău – Paşcani. “E bătaie de joc, acest Master Plan a fost făcut ca să nu fie realizat şi ca să-i învrăjbească pe moldoveni contra moldovenilor. Bacăului i s-a promis un ciot şi de asta nu se mai agită deloc, Vasluiul şi Botoşaniul oricum nu se agită şi am rămas noi fraierii fraierilor”, a spus preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Iaşi, Gheorghe Pleşu.
Organizatorul dezbaterii, Marius Alexa, a povestit că a purtat discuţii cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi politic din Bacău iar de acolo i s-a confirmat că Bacăul nu se mai agită pe tema autostrăzii spre Vest deoarece “li s-a promis autostradă spre Braşov”.

Şeful Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi, Paul Butnariu, a aruncat apoi bomba: “anumite firme mari de construcţii sunt din Bacău şi de asta autostrada Iaşi – Târgu Mureş a căzut de pe locul 2 pe 3 fiind depăşită de Bacău – Paşcani, o rută inutilă pentru dezvoltarea Moldovei, dar utilă celor de acolo”

“Răspunsul AECOM este că ultimul pix de pe MPGT e cel politic”

O altă explicaţie în acelaşi ton a venit şi de la organizatorul dezbaterii. “AECOM este o firmă extrem de serioadă la nivel mondial, dar în MPGT din România s-au făcut greşeli impardonabile. Am întrebat şi noi cum de a fost posibil aşa ceva şi răspunsul este lămuritor: «ultimul pix de pe MPGT este cel politic»”, a spus Marius Alexa.

Imediat sala a explodat la adresa politicienilor, în general, şi a PSD-ului, în special. A luat cuvântul imediat liberalul Marius Dangă, care a susținut însă că vorbește ca tehnocrat, în calitate de director adjunct al asociației EURONEST (asociația celor 6 județe ale Moldovei): “preambulul MPGT spune că documentul este revizuibil şi că oricum ulterior investiţiile pot fi reprioritizate”. Declaraţia lui Dangă a aprins şi mai mult spiritele în condiţiile în care toată lumea ştia până atunci că, teoretic, MPGT nu mai poate fi modificat el fiind un contract între UE şi România.

Un europarlamentar PSD aruncă pisica în curtea lui Ponta

Deputatul PMP Petrică Movilă a povestit că i-a cerut europarlamentarului PSD Corina Creţu să intervină în favoarea autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş. “Doamna este comisar european pe politici regionale, dar nici măcar în această calitate nu a putut face ceva. Mi-a spus că pur şi simplu responsabilitatea pentru prevederile MPGT este a Guvernului”, a anunţat Movilă. Organizatorul dezbaterii şi şeful Camerei de Comerţ au confirmat apoi şi ei că au luat legătura cu europarlamentarul PSD de la care au primit acelaşi răspuns ca şi Movilă.

“Să atacăm în instanţă MPGT”

În acel moment spiritele s-au aprins şi mai mult, majoritatea acuzelor vizând PSD-ul, partid considerat a fi autorul moral al discriminării Iaşului. Iarăşi a intervenit liberalul Marius Dangă pentru a oferi “motivele sub care poate fi atacat în instanţă MPGT”: “aeroportul Iaşi a fost clar discriminat doar 4 din cele 9 investiţii propuse fiind acceptate şi acelea modificate grosolan. MP-ul prevede, spre exemplu, că în 2015 numărul utilizatorilor Aeroportului Iaşi va scădea la jumătate, deşi în realitate el a crescut. Dar poate cea mai clară dovadă de rea voinţă şi prostie este prevederea finanţării în exerciţiul 2014 – 2020 a centrului intermodal şi abia din 2020 a autostrăzii şi zonei cargo. Păi centrul intermodal este ultima etapă, bucata care închide cercul, nu prima, ceea ce arată din plin modul amator în care a fost făcut MP-ul”

Iaşi să fie Catalunya României

Imediat au apărut vocile “revoluţionare”: “să atacăm acest MPGT şi să cerem un document corect, nu făcut după interese politice”, a spus un ieşean din sală.

Mai categoric a fost şeful AOAI: “nu trebuie să mai stăm cu mâna întinsă către Bucureşti, aşa nu vom ridica niciodată capul. Uite, Catalunya e autonomă în Spania şi e cea mai dezvoltată regiune a ţării”, a spus Gheorghe Pleşu.

Şeful Camerei de Comerţ l-a susţinut: “Iaşul este acum pe locul 8 pe ţară la capitolul PIB/locuitor, dar va fi retrogradat pe 9 în acest an. Galaţiul a căzut şi el de pe 15 pe 20 încolo, Neamţul la fel, Suceava este undeva aproape de 30, iar Vasluiul şi Botoşaniul sunt aproape de locul 36. Moldova sărăceşte cu ochii în lipsa autostrăzii, de asta trebuie să atacăm în instanţă MPGT”, a spus Paul Butnariu.

UNPR Iaşi susţine “revoluţie”

Cum toată lumea căuta un vinovat iar PSD nu a avut curajul să trimită vreun reprezentant, toate privirile crâncene s-au îndreptat spre şeful local al UNPR. În această situaţie Gheorghe Emacu a jucat o carte curajoasă pretinzând că şi el este de acord că trebuie urecheat Guvernul: “în prima şedinţă comună îi voi ridica domnului Victor Ponta această problemă. Trebuie să înţelegem că nu se poate ca, spre exemplu, Clujul să fie înaintea nostră cu un an lumină. Dar e trist că numai Iaşul se luptă pentru Moldova. Vom face tot ce putem, e clar că MPGT nu e bătut în cuie, nu încă”.

Soluţii pentru a avea totuşi autostradă

Toată lumea a fost de acord că în acest moment Iaşul nu mai poate aştepta din partea Guvernului sprijin pentru construirea rapidă a autostrăzii spre Târgu Mureş. “Dacă nu facem urgent ceva riscăm să avem autostradă doar când cei din UE vor face deja «engage». O soluţie ar fi să convingem UE că trebuie să finanţeze cu prioritate o autostradă în zona noastră pe motive de sărăcie. Moldova este deja cea mai săracă zonă a ţării, Basarabia este cea mai săracă ţară a UE iar zona Cernăuţi este cea mai săracă regiune a Ucrainei. Deci putem prezenta la UE un proiect interfrontalier finanţabil cu prioritate de UE”, a spus Paul Butnariu.

Şeful afaceriştilor ieşeni a venit cu o altă idee: “dacă ar da 2000 de euro fiecare din cei 4.000.000 de moldoveni am avea banii de autostradă. Sau să ne organizăm şi să dăm 10.000 de like-uri pe zi cererii de a avea autostradă să vadă Guvernul că suntem mulţi şi că e bine să ţină cont de noi altfel va avea presiune tot mai mare”.

IT-iştii: Iaşul nu are un lider puternic

La final mai mulţi reprezentanţi ai zonei IT au intervenit punctând sec: “Iaşul nu are un lider suficient de puternic la Bucureşti pentru a susţine acest proiect. Ne trebuie un Boc”, a spus Andrei Postolache. “Poate ar fi bine să sărim peste politicieni, peste Guvern, şi să adresăm direct UE, să prezentăm acolo nevoile noastre”, a spus Ştefan Bârgăoanu.

“Vine un val de industrializare, a ajuns deja în Vest şi vine în curând şi pe la noi, dar dacă nu vom fi pregătiţi va trece şi Iaşi. DE asta e obligatorie construirea autostrăzii. Dacă pentru IT e suficient să ai internet de calitate şi aeroport bun, pentru industrie e nevoie de autostradă. Poate e bine să comunicăm Guvernului grija muncitorilor de la Delphi, Lear şi alte firme similare că îşi vor pierde locurile de muncă prin inexistenţa autostrăzii”, a spus Dan Zaharia.

Bani sunt, Guvernul trebuie să vrea să-i ia

La final şeful Camerei de Comerţ şi-a amintit că totuşi UE a rezervat fonduri speciale pentru autostrada Iaşi – Târgu Mureş: “e un coridor european finanţat special, banii de aici nu pot fi direcţionaţi spre alte investiţii. Deci banii sunt, UE i-a pus deoparte, trebuie doar ca România să-i acceseze”, a spus Paul Butnariu.

Sursa articolului: www.topiasi.ro

Linia Întâi – Moldova vrea autostradă. Ce e de făcut?

Emisiunea Linia Întâi de la TeleM, care a dezbătut această dezbatere ,i-a avut ca invitați pe omul de afaceri Gheorghe Plesu și deputatul PMP Petru Movila.

Materialul video poate fi urmărit la adresa http://stiri.telem.ro/emisiuni_difuzate/linia-intai-moldova-vrea-autostrada-ce-e-de-facut–2671.html

Sursa materialului video: TeleM

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn