Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Republica Moldova vrea imbunatatirea infrastructurii de transporturi

Moldova participă alături de România, Ucraina, Turcia, Armenia și Georgia la crearea sistemului de autorizații multilaterale TRACECA

Agenții economici din Republica Moldova vor beneficia de un nou tip de autorizații de transport, valabile pentru mai multe țările membre ale coridorului TRACECA (Coridorul de transport Europa-Caucaz-Asia). Acordul privind crearea sistemului de autorizații multilaterale ale TRACECA a fost semnat la Reuniunea a XI-a a Comisiei Interguvernamentale TRACECA de la Istanbul, de către Moldova, Ucraina, Turcia, România, Armenia și Georgia. Alte state membre examinează posibilitatea aderării pe viitor la acest Acord, care are ca scop facilitarea transportării mărfurilor pe coridorul TRACECA.

Ministrul în exercițiu al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor al Moldovei, Vasile Botnari, a declarat în cadrul reuniunii că, la etapa actuală, Moldova depune eforturi pentru crearea reţelei de noduri logistice, precum şi pentru crearea condiţiilor atractive dezvoltării transporturilor multimodale, inclusiv prin îmbunătăţirea infrastructurii de transporturi.

”Guvernul de la Chişinău este determinat să exploateze la maximum potenţialul locaţiei geografice a Republicii Moldova în vederea atragerii noilor fluxuril de tranzit ale mărfurilor, iar participarea la programul TRACECA oferă noi oportunităţi în acest sens”, a declarat Vasile Botnari. În acest context, ministrul moldovean al Transporturilor a anunţat câteva priorități pentru care Moldova este în căutare de investiții, printre care construcția drumurilor de ocolire a orașelor, inclusiv a municipiului Chișinăului, reabilitarea rețelei de drumuri naționale, modernizarea rețelei de cale ferată ș.a..

”Consider că sub egida TRACECA pot fi inițiate noi proiecte de infrastructură pentru crearea condiţiilor necesare transportării mărfurilor, care să fie finanțate direct de UE, cât și prin coordonarea altor contribuitori și investitori”, a menționat Vasile Botnari, precizând că Moldova este pregătită, cu suportul tehnic al TRACECA, să propună noi idei atât în domeniul drumurilor, cât și în cel feroviar, pentru examinare potenţialilor donatori.

În cadrul reuniunii, de către țările membre a fost ales secretarul general al TRACECA, funcție care va fi executată de reprezentantul României. De asemenea, a avut loc transmiterea de către Tadjikistan a preşedinţiei Comisiei Interguvernamentale TRACECA, și au fost adoptate rezoluţia reuniunii a XI-a TRACECA şi Declaraţia de la Istanbul.

Programul TRACECA a fost creat cu ocazia Conferinţei de la Bruxelles, din 3 mai 1993, la care au participat miniştrii transportului si comerţului din: Kazahstan, Kîrgîzstan, Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan, Armenia, Azerbaidjan și Georgia. In anul 1996, au fost acceptate în programul TRACECA Ucraina şi Mongolia, ulterior, în 1999, Republica Moldova, iar în 2002, Bulgaria, Romania şi Turcia.

Sursa de documentare: Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor din Republica Moldova

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn