Reactualizarea SF pentru o portiune din autostrada lasi – Targu Mures costa 23 milioane

Postat pe 3 iunie 2015

Proiectul autostrazii Ungheni – Iasi – Targu Mures a ajuns la stadiul semnarii unui prim contract pentru un nou studiu de fezabilitate. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a semnat contractul privind revizuirea studiului de fezabilitate pentru autostrada Targu Mures – Ditrau.

La licitatia demarata de CNADNR in urma cu un an au participat patru firme, contractul fiind adjudecat de asocierea formata din Aecom Ingenieria SRL, Consitrans SRL si Search Corporation SRL. In decurs de un an, asocierea urmeaza sa reactualizeze studiul de fezabilitate pentru tronsonul transilvanean al autostrazii, contra sumei de 22,7 milioane lei. Suma este cu aproximativ o treime mai mica decat estimarea initiala, de 33,27 milioane lei.

Reprezentantii CNADNR nu au anuntat deocamdata rezultatele procedurilor de licitatie pentru studiile de fezabilitate aferente celorlalte doua tronsoane ale viitoarei autostrazi, Ditrau – Targu Neamt si Targu Neamt – Iasi – Ungheni, evaluate in total la 69,82 milioane lei.

Senatorul PNL Dumitru Oprea a criticat dur refacerea studiului de fezabilitate, apreciind ca aceasta este inoportuna, studii similare fiind deja realizate. De asemenea, Oprea a criticat, intr-o interpelare adresata ministrului Transporturilor, Ioan Rus, suma de aproape 5 milioane euro destinata acestui studiu, in conditiile in care construirea propriu-zisa a autostrazii nu se afla pe lista de prioritati a Ministerului pana in 2020.

„Acuzele aduse ca nu aveti niciun interes pentru sustinerea dezvoltarii economice a Regiunii Nord-Est, prin construirea autostrazii Iasi – Targu Mures, au fost si sunt pe deplin justificate. In continuare luati masuri care nu au nicio ratiune economica, financiara sau de bun-simt. Ultima este semnarea contractului pentru actualizarea studiului de fezabilitate pentru aceeasi autostrada pe care nu doriti sa o construiti. Suma este imensa in conditiile in care exista deja un studiu de fezabilitate, cu atat mai mult cu cat ati refuzat sistematic sa includa acest proiect pe lista de prioritati din aceasta perioada de finantare”, i s-a adresat Oprea ministrului Rus.

Peste Prut, guvernul moldovean a demarat in acest an lucrari de reabilitare a drumului Chisinau – Ungheni. Lucrarile se vor desfasura pe un traseu de 92 km, contra sumei de 80 milioane euro. Guvernul moldovean intentioneaza sa lege orasul ucrainean Odesa de Chisinau si Ungheni, printr-o autostrada. „Incepand cu anul 2020 o sa incepem careva lucrari. Cautam surse financiare ca sa construim o autostrada. Vrem sa atragem pe aceste coridoare cat mai mult transport tranzit care sa treaca prin Republica Moldova. Este un coridor nou, plan european, este intr-adevar legatura cu Uniunea Europeana”, a spus ministrul moldovean al Transporturilor, Vasile Botnari, conform presei basarabene.

Articolul a fost preluat din Ziarul de Iasi.


Nici un raspuns pentru "Reactualizarea SF pentru o portiune din autostrada lasi - Targu Mures costa 23 milioane"


    Ai o parere despre subiectul de mai sus?

    Poti folosi cod HTML