Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Promisiuni fara numar, rezultate zero. Halucinatiile politicienilor si autostrada Iasi-Targu Mures

În timp ce liberalii sunt sceptici cu privire la şansele pe care autostrada Iaşi-Târgu Mureş le are de a fi introdusă în Masterplanul Naţional de Transport, social-democratul Florin Constantinescu promite că până la sfârşitul acestei luni tronsonul care leagă Moldova de vestul ţării va fi inclus în draftul de transport ce va fi votat de Guvern. La acest moment în masterplan nu există această autostradă. Mai mult, oficialii CNADNR amână din iulie 2014 o licitaţie pentru refacerea proiectului tehnic la drumul împărţit în trei tronsoane. Ieri, a fost stabilită o nouă dată pentru licitaţie, respectiv 4 februarie 2015

Realizarea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş rămâne în continuare dorinţa cea mai mare a Moldovei, fiind singura posibilitate pentru ca regiunea să scape de izolare şi poate, treptat, şi de sărăcie, captând atenţia investitorilor. Cu toate că importanţa acestui tronson de autostradă a fost stabilită de mult timp şi s-au realizat nenumărate întâlniri între autorităţile locale de la Iaşi şi parlamentarii Moldovei, implementarea acestui proiect de infrastructură rutieră pare tot mai greu de finalizat. „Faptul că parlamentarii Moldovei, indiferent de orientarea lor politică, şi-au dat mâna şi au arătat că sprijină proiectul autostrăzii este un pas important, dar din păcate efectele acestuia sunt mici”, a declarat Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi şi vicepreşedinte PNL. Potrivit acestuia, întrunirile din luna decembrie a anului trecut, de la Piatra Neamţ şi de la Primăria Iaşi, unde s-a prezentat proiectul autostrăzii şi s-au strâns semnături pentru susţinerea acestei idei, vor fi în zadar dacă Guvernul aproba Masterplanul Naţional de Transport în forma lui actuală, în care autostrada Iaşi-Târgu Mureş nu figurează.

Licitaţii fără fundament legal
Preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei, a atras atenţia asupra faptului că între deciziile Ministerului Transporturilor şi hotărârile Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) există o mare discrepanţă, care ar putea trece cu uşurinţă sub semnul ilegalităţii. „Cert este că în masterplanul propus de Ministerul Transporturilor, care urmează a fi aprobat de Guvern, nu avem prevăzută această autostradă. Pe de altă parte, CNADNR a anunţat că pe 15 ianuarie va deschide ofertele pentru revizuirea documentaţiei tehnice la autostrada Iaşi-Târgu Mureş, dar şi Bacău- Braşov. Ce să luăm de bun, Masterplanul Ministerului Transporturilor sau licitaţiile CNADNR?” – explică liberalul Adomniţei situaţia incertă în care se află proiectul de infrastructură rutieră. Ca tabloul să fie şi mai hilar, oficialii CNADNR au anunţat, ieri, o nouă dată pentru licitaţia pe care o tergiversează din iulie 2014. Astfel, deşi licitaţia era programată pentru 15 ianuarie 2015, şefii companiei au transmis că selecţia pentru revizuirea documentaţiei tehnice la cele trei tronsoane din Iaşi-Târgu Mureş a fost amânată pentru 4 februarie 2015.

Încă un termen aruncat în grabă
Dacă liberalii sunt sceptici în ceea ce priveşte şansele realizării autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, social-democraţii dau asigurări că până la mijlocul acestei luni proiectul autostrăzii va primi votul Comisiilor de Transport şi, în consecinţă, va fi cuprins în Masterplanul Naţional de Transport. „Ultima discuţie cu domnul ministru Rus am avut-o exact la sfârşitul anului, când am votat bugetul pentru Ministerul Transporturilor pe anul 2015. Dumnealui a spus că sunt şanse foarte mari ca această autostradă să fie introdusă în Masterplanul Naţional de Transport”, a declarat social-democratul Florin Constantinescu, preşedintele Comisiei de Transport şi Energie din cadrul Senatului, ales în 2012 în colegiul uninominal 3 din Circumscripţia electorală nr.24 Iaşi. Mai mult, senatorul ieşean a precizat că în decursul zilei de astăzi se va întâlni cu reprezentantul Ministerului Transporturilor, Ioan Rus, pentru a stabili o dată în care în care Masterplanul să fie dezbătut de comisii. „Urmează discuţii în cele două Comisii de Transport din Camera Deputaţilor şi Senat şi până la mijlocul acestei luni autostrada va figura în Masterplan”, a dat asigurări senatorul PSD Florin Constantinescu. Pentru ca proiectul autostrăzii să fie realizat este necesar ca acesta să primească „OK-ul” celor două camere, iar întregul masterplan să fie aprobat de Guvern, lucru care este programat, potrivit senatorului, la sfârşitul acestei luni sau cel târziu în primele zile din februarie.

Autostrada Iaşi- Târgu Mureş, subiect de campanie pentru PNL
Necesitatea realizării unei autostrăzi care să lege Moldova de zona vestică a României tinde să redevină subiect de campanie. Dat fiind că începutul anului a fost marcat de dorinţa afirmată a liberalilor de a impune un nou regim guvernamental, subiectul autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş se va regăsi printre „obiectivele ce trebuie bifate” pentru „binele regiunii”. „La 23 ianuarie, (zi în care Biroul Politic Naţional al PNL se reuneşte la Iaşi – n.r.) voi mai face o prezentare a proiectului autostrăzii, pentru ca nimeni să nu fie surprins că atunci când PNL va veni la guvernare, anul acesta, eu voi pleda tot pe această temă”, a declarat vicepreşedintele PNL, Cristian Adomniţei. Cu toate că liberalul ieşean susţine că i-a prezentat personal preşedintelui în exerciţiu, Klaus Iohannis, necesitatea realizării autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, aceasta se teme că până la instalarea noului Guvern PNL, Masterplanul Naţional de Transport va fi votat de actualul Guvern şi trimis Uniunii Europene, fără a cuprinde şi mult dorita autostradă. „Sper doar ca Guvernul meu să mai prindă facerea masterplanului şi nu un document expediat deja europenilor”, a conchis Adomniţei.
* * *
„Cert este că în masterplanul propus de Ministerul Transporturilor, care urmează a fi aprobat de Guvern, nu avem autostrăzi. Pe de altă parte, CNADNR a anunţat că pe 15 ianuarie va deschide ofertele pentru revizuirea documentaţiei tehnice pentru autostrada Iaşi-Târgu Mureş, dar şi pentru Bacău- Braşov” – Cristian Adomniţei, preşedintele CJ Iaşi
* * *
„Urmează discuţii în cele două Comisii de Transport din Camera Deputaţilor şi Senat şi până la mijlocul acestei luni autostrada va figura în masterplan” – Florin Constantinescu, senator şi preşedinte al Comisiei de Transport şi Energie.

Material publicat de Evenimentul.

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn