Legătura rutieră cu Republica Moldova în continuarea viitoarei autostrăzi Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni ar putea ajunge anul viitor în stadiul hărţilor şi planurilor. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a publicat anunţul de adjudecare a licitaţiei privind elaborarea studiului de fezabilitate a podului rutier peste Prut.La licitaţia organizată de CNADNR s-au înscris opt firme, patru oferte fiind declarate eligibile. În urma analizării acestora, câştigătoare a fost desemnată SC Expert Proiect 2002 SRL, care a oferit un preţ situat la o treime din valoarea estimată iniţial. Astfel, faţă de o estimare de 2,17 milioane lei, contractul a fost adjudecat contra sumei de 786.000 lei.
Din totalul sumei, doar 63% vor reveni societăţii Expert Proiect, diferenţa urmând să fie subcontractată către Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti şi patru firme private. Consorţiul va avea la dispoziţie un an pentru a preda studiul de fezabilitate aferent lucrării. Proiectul podului rutier de la Ungheni a fost inclus în strategia de dezvoltare a judeţului încă din 1995, fără însă ca proiectul să fi avansat. Conducerea CJ a încercat să obţină fonduri europene în cadrul programelor de preaderare Phare şi Samtid, fără succes. În 2006, CJ a alocat 140.000 lei pentru realizarea studiului de fezabilitate a proiectului referitor la reabilitarea DJ 249A spre Ungheni şi construirea podului peste Prut.
La acea dată, suma necesară pentru construirea podului era estimată la 2 milioane euro. Proiectul a fost inclus şi în strategia Orizont 2020, realizată de municipalitate în 2007, şi a făcut obiectul discuţiilor dintre foştii prim-miniştri ai României şi Republicii Moldova, Mihai Răzvan Ungureanu şi Vlad Filat, în cadrul şedinţei comune de guvern desfăşurate la Iaşi în 2012. Singurul lucru realizat a fost efectuarea unor lucrări de reparaţii a DJ 249A, în 2012, în valoare de 400.000 le
Articolul a fost preluat din Ziarul de Iași.