Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Proiectul din 1995 al podului rutier de la Ungheni prinde în sfârşit contur

Legătura rutieră cu Republica Moldova în continuarea viitoarei autostrăzi Târgu Mureş – Iaşi – Ungheni ar putea ajunge anul viitor în stadiul hărţilor şi planurilor. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a publicat anunţul de adjudecare a licitaţiei privind elaborarea studiului de fezabilitate a podului rutier peste Prut.La licitaţia organizată de CNADNR s-au înscris opt firme, patru oferte fiind declarate eligibile. În urma analizării acestora, câştigătoare a fost desemnată SC Expert Proiect 2002 SRL, care a oferit un preţ situat la o treime din valoarea estimată iniţial. Astfel, faţă de o estimare de 2,17 milioane lei, contractul a fost adjudecat contra sumei de 786.000 lei.

Din totalul sumei, doar 63% vor reveni societăţii Expert Proiect, diferenţa urmând să fie subcontractată către Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti şi patru firme private. Consorţiul va avea la dispoziţie un an pentru a preda studiul de fezabilitate aferent lucrării. Proiectul podului rutier de la Ungheni a fost inclus în strategia de dezvoltare a judeţului încă din 1995, fără însă ca proiectul să fi avansat. Conducerea CJ a încercat să obţină fonduri europene în cadrul programelor de preaderare Phare şi Samtid, fără succes. În 2006, CJ a alocat 140.000 lei pentru realizarea studiului de fezabilitate a proiectului referitor la reabilitarea DJ 249A spre Ungheni şi construirea podului peste Prut.

La acea dată, suma necesară pentru construirea podului era estimată la 2 milioane euro. Proiectul a fost inclus şi în strategia Orizont 2020, realizată de municipalitate în 2007, şi a făcut obiectul discuţiilor dintre foştii prim-miniştri ai României şi Republicii Moldova, Mihai Răzvan Ungureanu şi Vlad Filat, în cadrul şedinţei comune de guvern desfăşurate la Iaşi în 2012. Singurul lucru realizat a fost efectuarea unor lucrări de reparaţii a DJ 249A, în 2012, în valoare de 400.000 le

Articolul a fost preluat din Ziarul de Iași.

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn