Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Proiectul autostrazii Iasi – Targu Mures, amintit la Congresul Economic European

Secretarul de stat din cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Turismului, Maricel Popa, a participat in data de 20 aprilie la sesiunea inaugurala a celui mai important congres economic din Europa de Est, Congresul Economic European de la Katowice, Polonia.

Discursul demnitarului roman a avut loc in cadrul panelului de deschidere al Congresului, alaturi de Jyrki Katainen, vice-presedinte al Comisiei Europene, Elzbieta Bienkowska, Comisar european pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri, Markku Markkula, Presedinte al Comitetului Regiunilor si Janusz Piechocinski, Vice Prim-ministru si Ministru al Economiei in Polonia.

Avand ca tema de discutie planul de investitii de 300 de miliarde de euro al Uniunii Europene, Maricel Popa insistat ca investitiile sa se canalizeze in special pe reducerea decalajului de dezvoltare atat intre statele membre cat si intre regiunile aceluiasi stat. Secretarul de stat a subliniat ca regiunile cu un ritm de dezvoltare rapid (cum e si regiunea Moldovei) trebuie sa beneficieze din plin de avantajele noilor proiecte de investitii.

Din punct de vedere al oportunitatilor de investitii, Maricel Popa a afirmat ca, pentru Romania, prioritare sunt proiectele ce tin de infrastructura de transport, in special cea rutiera, unde un loc aparte il ocupa autostrada Targu Mures – Iasi – Ungheni. De asemenea, intre prioritatile Romaniei mentionate de secretarul de stat sunt proiectele energetice, educatia si infrastructura broadband.

In ceea ce priveste asigurarea securitatii energetice, Maricel Popa a mentionat ca Romania acorda o atentie deosebita initiativelor care au ca scop reducerea vulnerabilitatii statelor membre in ceea ce priveste aprovizionarea cu energie din surse externe. Romania isi exprima in acest sens disponibilitatea pentru sprijinirea proiectelor care pot contribui la consolidarea securitatii energetice, in deplina conformitate cu obiectivele si reglementarile Uniunii Europene privind diversificarea surselor si a rutelor de energie.

Discutiile privind planul de investitii purtate de demnitarul roman, atat in cadrul panelului cat si la nivel bilateral cu oficialii prezenti la Congres, au avut o importanta aparte cu atat mai mult cu cat tema va fi reluata la Sesiunea Plenara a Comitetului Regiunilor ce va avea loc la inceputul lunii iunie.

Congresul Economic de la Katowice este cea mai importanta manifestare de acest gen din Europa de Est, adunand in fiecare an circa 6000-7000 de participanti din mediul public si privat. In acest an, la Congres a participat presedintele Poloniei, Bronisław Komorowski alaturi de numerosi reprezentanti de rang inalt ai Comisiei Europene si ai statelor din Europa Centrala si de Est.

Sursa articolului – Ziarul de Iasi

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn