Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Primarul Nichita dă asigurări că Iaşul va fi legat de Vestul ţării prin AUTOSTRADĂ

Primarul Gheorghe Nichita a făcut câteva precizări şi comentarii despre un subiect foarte important pentru Iaşi, cât şi pentru întreaga regiune a Moldovei: proiectul autostrăzii Est – Vest, mai exact Ungheni – Iaşi – Târgu Neamţ – Târgu Mureş.

„Consider că este dreptul dumnevoastră, ca reprezentanţi ai ieşenilor, de a fi informaţi corect, dar şi obligaţia mea, ca primar şi ca om politic, să vă ofer informaţiile corecte şi relevante.

Din păcate, la începutul acestei săptămâni, în spaţiul public au fost vehiculate o serie de informaţii incorecte şi de date insuficient verificate. Nu contest buna credinţă a mass-media, dar am constatat, cu regret, că unii politicieni au profitat de situaţie pentru a lansa acuzaţii, sporind şi mai mult starea de confuzie.

Nu vreau să intru în polemică cu aceştia, ci doar să vă ofer dumnevoastră, consilierilor locali, presei şi ieşenilor informaţia corectă şi oficială. Reprezentanţii Ministerului Transporturilor au prezentat marţi, în faţa parlamentarilor din comisiile de Transport din Senat şi Camera Deputaţilor, forma finală a Master Planului General de Transport al României.

Vorbim, practic, de cadrul general şi oficial de dezvoltare a infrastructurii României pentru următorii 15 ani, atât în ceea ce priveşte infrastructura rutieră (drumuri şi autostrăzi), cât şi aeroportuară şi feroviară. Pe lângă aceasta, sunt prioritizate unele obiective şi sunt schiţate sursele posibile de finanţare. Este, dacă vreţi, un angajament pe termen lung al Guvernului, al întregii clase politice, în ceea ce priveşte dezvoltarea infrastructurii în ţara noastră.

Nu vreau să insist; documentele oficiale sunt postate pe site-ul Ministerului Transporturilor şi le puteţi consulta şi dumneavoastră. Nu vorbim de un program obişnuit, electoral sau nu, ci de document strategic va deveni oficial după ce va fi prezentat şi Comisiei Europene, iar pe baza acestuia vor putea fi accesate fondurile structurale pentru transport aferente perioadei 2014 – 2020.

Ceea ce este important să înţelegeţi dumnevoastră şi opinia publică este că, pentru prima dată, legăturile Iaşului şi a Moldovei cu restul ţării sunt prevăzute într-un document fundamental, care este asumat de Guvern. Ştiţi deja că este vorba de autostrada Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş, precum şi de alte legături importante, ca autostrada Paşcani – Bacău (cu continuare spre Braşov), dar şi Paşcani – Suceava.

Nu vreau să intru în detalii tehnice cu privire la costuri, surse de finanţare şi termene exacte. Specialiştii le vor stabili şi comunica în perioada următoare. Cert este însă că dezideratul nostru mai vechi – acela de a avea legături rutiere moderne cu restul ţării – este asumat în mod explicit şi definitiv de către Guvern, devenind astfel un obiectiv naţional. Au fost multe discuţii despre diferenţele dintre drum expres şi autostradă, despre termenul de „autostradă fazată”.

Vreau doar să vă atrag atenţia că, cu o săptămână în urmă, CNADNR a deschis ofertele pentru refacerea studiilor de fezabilitate pentru tronsoanele care ne interesează. Toate aceste studii se referă la autostradă! Aş vrea să mai subliniez un lucru. Includerea acestei autostrăzi în Master Plan nu este atât un merit al unui politician sau al altuia, al unui partid sau al altuia.

Eu cred că este un merit al întregii comunităţi ieşene, o recunoaştere a importanţei Iaşului pe harta ţării şi o recunoaştere a nevoilor de dezvoltare a regiunii Moldovei. În perioada dezbaterilor publice cu privire la acest Master Plan, noi, ieşenii, am dovedit că putem fi uniţi.

Cu toţii – politicieni, oameni de afaceri, administraţia locală, mediul academic şi societatea civilă – am fost de acord că Iaşul trebuie să aibă autostradă. Şi iată că va avea! Vocea noastră comună s-a făcut auzită şi a dat roade. Cred că este o lecţie pe care trebuie să o învăţăm cu toţii: atunci când vorbim de interesele şi proiectele majore ale comunităţii noastre, trebuie să fim uniţi şi să muncim împreună!”, a declarat primarul Gheorghe Nichita.

Sursa articolului: Ziarul de Iași

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn