Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Președintele CJ Iași: „Guvernul a pus autostrada noastră pe poziţia a noua. Este o greşeală.”

Şeful CJ le cere să voteze un Masterplan de Transport în care proiectul autostrăzii să fie prioritar.

Parlamentarii ieşeni sunt chemaţi să lupte pentru autostrada Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş. Preşedintele Consiliului Judeţean le-a trimis deputaţilor şi senatorilor ieşeni o scrisoare deschisă prin care le cere să voteze pentru aprobarea variantei revizuite a Masterplanului General de Transport doar cu includerea printre proiectele prioritare a autostrăzii.

„Comisia Europeană a întors Masterplanul cu observaţiile pe care noi le susţinem de mult timp. Nu poţi pune ca prioritare tronsoane care nu se regăsesc în reţeaua europeană TEN-T şi să le laşi pe dinafară pe cele mai importante. Guvernul a pus autostrada noastră pe poziţia a noua, ceea ce este o greşeală, după cum a spus şi Comisia Europeană. Întâi faci tronsoanele din reţeaua de bază şi apoi pe cele care nu fac parte din aceasta, gen Braşov – Sibiu, Braşov – Bacău sau Bacău – Paşcani. Este foarte important ca parlamentarii să înţeleagă acest lucru“, a declarat președintele CJ Iași.

Riscăm să pierdem bani de la UE

În forma actuală a Masterplanului, lucrările la autostrada Ungheni – Târgu Mureş ar urma să înceapă după 2020, fapt apreciat de Adomniţei ca inacceptabil. Aceasta şi pentru că numărul coridoarelor de transport incluse în reţeaua europeană TEN-T se va reduce după 2020, existând astfel riscut pierderii şansei de a obţine fonduri europene pentru construcţia autostrăzii care să lege Moldova de Ardeal. Preşedintele CJ a precizat că va trimite o scrisoare similară şi preşedintelui Klaus Iohannis, care a promis în timpul campaniei electorale susţinerea proiectului.

„Ca parlamentar, voi susţine orice demers în favoarea autostrăzii. De altfel, am făcut eu însumi un astfel de demers, dar nu s-a mai întâmplat nimic. Nu ştim adresa lui Dumnezeu, că-i scriam. Ce e mai de neînţeles este că la noi Guvernul evită discuţiile pe Masterplan, iar Republica Moldova a început deja lucrările la drumul expres Chişinău – Călăraşi – Ungheni“, a precizat deputatul PMP Petru Movilă.

Președintele CJ Iași a criticat şi întârzierea cu care sunt derulate discuţiile cu Uniunea Europeană în vederea încheierii acordului de finanţare pe 2014-2020. Acesta este obligatoriu pentru ca fondurile alocate României să poată fi accesate prin proiectele depuse. „În 2007, când abia intraserăm în UE şi nu aveam experienţă, s-a semnat acordul în luna iulie, după un semestru. Acum suntem în al treilea semestru din noul exerciţiu bugetar european şi nu ştim cum arată axele de finanţare care vor fi disponibile. Va mai dura apoi încă un an şi jumătate până să se obţină efectiv bani. Asta înseamnă că după 2015, când încă se mai cheltuie bani din perioada 2007-2014, cel puţin un an nu vor exista bani europeni“, a spus șeful CJ Iași.

Comentariile preşedintelui CJ au fost criticate dur de primarul Iașului. Acesta a apreciat că președintele CJ Iași a intrat deja în campanie electorală pentru viitoarele alegeri locale. „El şi-a făcut câteva subiecte de campanie electorală. Vreo două sunt legate de municipiul Iaşi şi vreo două de proiecte ale Guvernului. Mi se pare astăzi că este o politică proastă, a unui politician tânăr care, în loc să susţină cu argumente şi cum trebuie aceste proiecte strategice ale Moldovei, face subiect de campanie pentru el. Nu am văzut politician mai pervers decât dânsul. Autostrada pentru mine este prioritară şi am să mă bat pentru această autostradă“, a comentat primarului Iașului.

Detalii suplimentare în Ziarul de Iași.

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Alte articole

Distribuie

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn