Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Pascaniul ia in calcul austostrada pentru dezvoltare

Municipiul si-a lansat in dezbatere publica strategia de dezvoltare locala

Pascaniul viseaza la investitii de 4 miliarde de euro. Municipiul si-a lansat in dezbatere publica strategia de dezvoltare locala. Aceasta prevede realizarea a 65 de proiecte de infrastructura. Daca acestea vor fi realizate, pana in 2027 Pascaniul se va afla la intersectia dintre autostrazile Iasi – Targu Mures si Bacau -Suceava, caile ferate spre Suceava, Ploiesti si Iasi vor trece printr-un complex feroviar modern, drumurile judetene care leaga municipiul de comunele din jur vor fi modernizate, alimentarea cu apa a orasului nu va mai reprezenta o problema, iar gropile din strazi vor fi disparut.

Din suma de 4 miliarde de euro prevazuta in strategie, 3,85 miliarde euro ar urma sa reprezinte investitii guvernamentale sau cu fonduri europene in infrastructura feroviara sau rutiera majora. Astfel, 2,3 miliarde euro ar costa reabilitarea caii ferate Ploiesti – Pascani – Suceava -Vicsani, iar 350 milioane euro ar fi inghititi de calea ferata Pascani – Iasi. In municipiul de pe Siret se prevede modernizarea garii, amenajarea de noi peroane acoperite si a unui pasaj pietonal. Proiectul a fost evaluat la 5 milioane euro, sperandu-se la obtinerea fondurilor necesare in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare.

Alte 15 milioane euro ar fi necesare pentru construirea unei sosele de centura lungi de 12 km, care sa ocoleasca municipiul prin sud. Cu alte 60 de milioane de euro ar urma sa fie terminate lucrarile la hidrocentrala din zona Lunca Pascani, iar amenajarea unui parc voltaic pe o suprafata de 15 ha si o putere instalata de 3,5 MWh ar costa 15 milioane euro.

45 de proiecte

Conform strategiei de dezvoltare, primaria municipiului ar urma sa coordoneze implementarea a 45 de proiecte in valoare totala de 131,15 milioane euro. Pe lista se regaseste reabilitarea a 90 km de strazi si suburbii, ca si construirea de parcari, in valoare totala de 45 milioane euro. Alte 3 milioane euro ar fi necesare pentru reabilitarea si modernizarea infrastructurii urbane din cartierele Aerodrom, din Vale si Deal, inclusiv a spatiilor verzi si locurilor de joaca. Amenajarea a 15 km de piste pentru biciclisti ar necesita un efort financiar de 750.000 euro, iar cumpararea a 7 autobuze electrice pentru promovarea transportului ecologic, alte 3 milioane euro. Pentru construirea a 100 de locuinte sociale se prevede un necesar de 1,5 milioane euro, alte 3 milioane euro fiind necesare pentru construirea a 200 de locuinte tip ANL, pentru inchirierea catre tineri. Ingroparea cablurilor de pe stalpi a fost evaluata la 3,5 milioane euro. Primaria municipiului a prevazut si expertizarea tehnica a cladirilor care prezinta risc seismic si executarea de lucrari de consolidare a celor incadrate in prima clasa de risc. Pentru acestea, ar fi necesare 2,5 milioane euro. La o valoare de 1,5 milioane euro a fost estimata dotarea centralelor termice de cvartal cu panouri fotovoltaice si construirea inelelor de recirculare a apei calde.

Alimentare noua cu apa

Unul din cele mai importante proiecte din strategia Pascaniului vizeaza reabilitarea a 19 km de retea de aductiune de apa, a 70 km de retea de distributie, extinderea acesteia cu inca 91 km, extinderea retelei de canalizare cu 134 km si reabilitarea a 12 km de canalizari, construirea de statii de pompare a apei si de epurare. Proiectul a fost evaluat la 120 milioane de euro.

„Proiectul este prevazut a se realiza in colaborare cu ApaVital. Daca in CL se va hotari rezilierea contractului de gestionare a serviciului de apa-canal, proiectul pica. Partea proasta este ca nu avem cu ce inlocui sursa de finantare. Bugetul local nu permite o investitie de un asemenea nivel”, a precizat viceprimarul municipiului, Vasile Aixinte.

Materialul a fost publicat de Ziarul de Iași.

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn