Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Propunere MVA: Electrificarea Magistralei feroviare M600 Tecuci-Iasi-Cristesti Jijia

Moldova Vrea Autostrada

Propunere de completare la Proiectul de Hotărâre de Guvern privind aprobarea Contractului de activitate și performanță al Companiei Naţionale de Căi Ferate „C.F.R.” – S.A. pentru perioada 2021-2025:  Electrificare Magistrala M600 Tecuci-Iasi-Cristesti Jijia”

Avand in vedere publicarea proiectului pe website-ul Ministerului Transporturilor in etapa de Transparenta decizionala / Consultare publica pana in data de 29.07.2021, Asociatia “Moldova Vrea Autostrada” – organizatie non-guvernamentala preocupata de infrastructura mare din regiunea Nord-Est a Romaniei doreste sa faca propunerea de includere in obiectivele de investitii prioritare pentru perioada 2021-2025 a obiectivului “Electrificare Magistrala M600 Tecuci-Iasi-Cristesti Jijia”.

Propunerea noastra se intemeiaza pe urmatoarele argumente

  1. Magistrala M600 este singura fara electrificare, avand 0 km realizati la acest moment, asa cum reiese din Tabelul A8. 28 – Obiective privind liniile electrificate. Astfel, din 2650 km realizati in Romania, pe M600 nu s-a realizat nimic, lucru care contravine principiului dezvoltarii echilibrate a regiunilor Romaniei si eliminarii discrepantelor economice intre acestea. Mentionam ca transportul feroviar de marfuri si persoane reprezinta o alternativa la aglomerarea rutelor de transport rutier, iar electrificarea liniei este un imperativ dpdv al exigentelor legate de poluare si transport ecologic in spiritul valorilor europene.
  2. Reteaua unificata de transport european TEN-T Core stabilita ca o retea centrala de transport care urmeaza sa fie instituita pana in 2030 pentru a reprezenta coloana vertebrală a transporturilor în cadrul pieței unice are nevoie de conectivitate, iar magistrala M600 poate reprezenta o solutie de eficientizare a operatiunilor transfrontaliere de transport pentru calatori si pentru companii din intreaga UE. Mentionam aici rolul de centru intermodal de transport pe care il poate avea Iasul care beneficiaza de acces rutier, feroviar, aerian si chiar la raul Prut navigabil si posibilitatea de transbordare de la ecartament normal la ecartament lat (ex. produse exportate din Republica Moldova si Ucraina ar ajunge mai eficient in portul Constanta).
  3. Magistrala 600 poate asigura o mai buna conexiune inter-regionala intre Iasi si Galati, inclusiv in perspectiva finalizarii podului de la Braila si a cresterii accesibilitatii dinspre regiunea Nord-Est catre regiunea Sud-Est, zona portuara / transport maritim si de litoral Constanta. Astfel, magistrala electrificata ar asigura un transport eficient al marfurilor si produselor grele (ex. interdependenta intre activitatea Sidex Galati si Arcelor Mittal Roman/Iasi sau Technosteel Iasi – materie prima vine de la Galati, tevile trebuie sa plece la export pe mare), al lemnului, cerealelor si produselor congelate/refrigerate etc.
  4. Prin electrificarea a 230-250 km intre Iasi si Tecuci, timpul de parcurs al unui tren intre Iasi si Bucuresti s-ar reduce cu aproximativ 1h-1h30 (20%), ceea ce ar face mult mai atractiv transportul feroviar de marfuri si mai ales persoane, oferind o alternativa reala, viabila, economica si ecologica la transportul rutier.

Consideram ca o viziune integrata de dezvoltare a infrastructurii mari rutiere, feroviare, aeriene si fluviale este de natura a eficientiza economic si dpdv al mediului intreaga regiune a Moldovei, un pas firesc in tandem cu investitia Romaniei in A7 si A8 fiind in acest sens electrificarea Magistralei M600 Iasi-Tecuci-Cristesti Jijia. 

Consiliul Director al Asociatiei “Moldova Vrea Autostrada” 

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn