Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Nu-l mai asteptati pe Rus…

Subiectul autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş este un izvor nesecat de glume * săptămânal, ieşenilor le sunt înaintate diferite termene în care „lucrările vor fi atacate”, dar promisiunile nu ajung niciodată să aibă o finalitate * de asemenea, venirea ministrului Rus la Iaşi s-a dovedit a fi cea mai mare păcăleală a anului, vizita acestuia nefiind onorată nici până astăzi

Chiar dacă pentru această autostradă de mai bine de zece ani s-a făcut lobby în inima Moldovei, evenimentele din ultima perioadă par a fi rupte dintr-o schiţă a lui Caragiale, unde toată lumea face promisiuni şi la sfârşit dispare. Aşa s-a întâmplat şi cu mult-aşteptata vizită a ministrului Transporturilor, Ioan Rus, care a fost anunţată cu mare fast pentru data de 22 ianuarie. Totul s-a dovedit a fi o mare şaradă, deoarece pe 21 am fost înştiinţaţi că Rus a căzut pradă unei puternice pneumonii, motiv pentru care nu poate ajunge la Iaşi. Nu ar fi corect să ne îndoim de verticalitatea declaraţiei, însă trebuie să precizăm că apariţia acestei „viroze” pare a fi cusută cu aţă „roşie”, deoarece, în realitate, convalescentul Rus îşi vedea de treburi prin minister.

Vindecări miraculoase?

Pentru ca tabloul să fie şi mai halucinant, în dimineaţa zilei de 22 ianuarie se zvonea că Ioan Rus s-a vindecat miraculos şi că „stă în aeroportul Otopeni”, pentru a-şi onora totuşi promisiunea. Normal, acesta nu a reuşit să vină la Iaşi pentru că aeroportul era „puţin în ceaţă” şi avioanele nu puteau decola. În ceaţă au rămas şi ieşenii, care nu s-au mai „bucurat” de prezenţa ministrului.

O lămurire de care nu aveam nevoie

Conform unei alte planificări, ministrul ar fi trebuit să vină la Iaşi în perioada 26 ianuarie -1 februarie, pentru a prezenta Masterplanul General de Transport (MTG). Ciudat este însă că în agenda lui Ioan Rus nu a mai apărut nicio deplasare în Moldova. „În programul domnului ministru nu a apărut o astfel de vizită în ultimele două săptămâni şi nici nu avem cunoştinţe că în viitorul acesta se va deplasa la Iaşi”, au declarat surse din Cancelaria lui Rus.
Un răspuns similar primim şi de la Departamentul de comunicare al Ministerului Trasporturilor (MT). „Proiectul Masterplanului General de Transport (MGT) a fost supus dezbaterilor publice, prezentat de nenumărate ori şi updatat. Săptămâna care vine se va prezenta ultima formă a MTG în comisiile Parlamentului. Toate modificările solicitate, dacă au fost bine argumentate, au fost luate în calcul. De asemenea, fiind un domeniu atât de interesant pentru cetăţeanul de rând (cel al transporturilor – n.r.), normal că toată lumea ar vrea ca ministrul să meargă să prezinte acest proiect. Este mult mai greu totuşi să mergi tu, un singur om, peste tot”, a declarat Manuela Dumitru, din cadrul Departamentului de comunicare al MT.
Ceea ce nu înţeleg autorităţile de la Bucureşti este faptul că moldovenii nu vor ca Rus să vină la Iaşi pentru a merge la el în pelerinaj, aceştia vor ca cineva să le răspundă la întrebarea: „de unde vin banii pentru proiectarea autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş?”, întrebare la care ni s-a răspuns sec: „Despre banii pentru proiectarea autostrăzii va vorbi domnul Rus”.

Să recapitulăm fazele „autostrăzii fazate”?!

După nenumărate întâlniri cu parlamentarii ieşeni şi cu autorităţile locale ne-am ales cu o linie punctată pe harta MGT, simbol al „fazelor” servite în ultimii ani de politicienii care şi-au făcut campanie electorală pe tema autostrăzii. Mai avem şi licitaţii publice pentru revizuirea studiilor de fezabilitate a celor trei tronsoane de drum expres deghizat în autostradă, pentru care Compania Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) este în faza de deschidere a ofertelor, dar pentru care nu a fost făcută însă publică sursa de finanţare, iar cireaşa de pe tort o reprezintă promisiunea potrivit căreia „din 2016 vor fi atacate lucrările”.

* * *

„Fiind un domeniu atât de interesant pentru cetăţeanul de rând (cel al transporturilor-n.r.), normal că toată lumea ar vrea ca ministrul să meargă să prezinte acest proiect. Este mult mai greu totuşi să mergi tu, un singur om” – Manuela Dumitru, din cadrul Departamentului de comunicare al MT

Pentru mai multe informații, vă recomandăm să accesați Ziarul Evenimentul

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn