Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Noul Masterplan ne lasă tot în ceaţă! Autostrada de la Iaşi: Drum fără prioritate

În timp ce la nivelul Ministerului Transporturilor se ştie că nu sunt bani nici de proiectare, politicienii proguvernamentali anunţă că lucrările la autostrada Iaşi – Târgu Mureş vor începe chiar din acest an. Ministrul Ioan Rus, alături de premierul Victor Ponta, a anunţat ieri la Bucureşti priorităţile din proiectul noului Masterplan de transport, care va fi trimis Parlamentului, anunţând că în document autostrada de la Iaşi va fi una prioritară. Nu a fost oferit însă niciun termen, precum la alte rute din sudul ţării. La Iaşi, primarul Gheorghe Nichita a întărit cele spuse de colegii săi de partid, oferind însă şi termene: “Lucrările încep în 2015”. Liderii locali ai PNL şi PMP nu cred o iotă din aceste declaraţii: „Ponta a decis deja ca Moldova să nu aibă autostradă”.

Iaşul va avea şi în anul 2015 autostradă. La fel ca în fiecare început de an. Autorităţile centrale şi locale au reluat ieri sarabanda promisiunilor pentru construirea unei legături rutiere rapide între Moldova şi Transilvania, tot la fel ca anul trecut. „Lucră­rile la autostrada Ungheni – Iaşi – Târgu Mureş vor începe în acest an“, declara primarul Gheorghe Nichita pe 6 mai 2014, fiind citat într-un comunicat de presă al PSD.
Ieri, edilul a anunţat din nou pornirea lucrărilor. „În discuţiile avute (cu membri ai Guvernului, n.r.), lucrurile sunt foarte clare. Autostrada Ungheni – Iaşi – Tg. Neamţ va fi proiectată în 2015, vor face licitaţie de lucrări în 2015, şi vor fi şi bani alocaţi pentru acele lucrări, atunci când proiectul (tehnic, n.r.) va fi finalizat, astfel încât să începem lucrările din 2015 sau 2016 pe acest tronson Ungheni – Iaşi – Tg. Neamţ ca autostradă“, este declaraţia de ieri a primarului. El a adăugat că, în paralel, se vor proiecta şi celelalte două tronsoane, Tg. Neamţ – Ditrău şi Ditrău – Tg. Mureş. „După ce se vor proiecta, se vor căuta surse de finanţare pentru drum expres în primă fază şi, în faza a doua, autostradă“, a completat Nichita.

Acum nu există bani nici pentru proiectare

Într-o adresă oficială a Minis­terului Transporturilor (MT) de la începutul acestui an, reprezen­tanţii autorităţii au dezvăluit că nu au fost încă asiguraţi banii pentru proiectarea celor trei tronsoane ale rutei Iaşi – Tg. Mureş. Încă de pe vremea fostului ministru Dan Şova s-a vorbit de finanţarea cu fonduri europene a proiectării, valoarea estimată a costurilor fiind de 27 de milioane de euro. Singura certitudine este că au fost depuse aplicaţii de finanţare în acest sens în cadrul Programului Operaţional Sectorial – Transport 2007 – 2013, dar acestea nu au trecut încă prin toate etapele de eva­luare.
În schimb, primarul Iaşului a susţinut că reprezentanţii MT l-au asigurat că sunt fonduri pentru documentaţii. „În 2015 finanţarea pentru tronsonul Ungheni – Iaşi – Tg. Neamţ există şi urmează să ne spună când vine la Iaşi sursa de finanţare pentru tronsonul de autostradă Tg. Neamţ – Ditrău – Tg. Mureş”, a spus Nichita, în contextul în care actualul ministru Ioan Rus este aşteptat la Iaşi pe 22 ianuarie.
Un indiciu că banii pentru proiectare nu există constă şi în faptul că deschiderea ofertelor la licitaţia pentru întocmirea do­cumentaţiilor tehnice a fost amânată lună de lună, începând cu iulie 2014. Ultimul termen anun­ţat a fost 15 ianuarie 2015, dar acesta a fost din nou amânat pentru 3 februarie.

Pentru detalii suplimentare, puteți accesa: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/noul-masterplan-ne-lasa-tot-in-ceata-autostrada-de-la-iasi-drum-fara-prioritate–85019.html

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn