Asociația „Moldova vrea Autostradă”, care urmărește îndeaproape toate demersurile realizate în legătură cu autostrada A8, inclusiv execuția Studiului de fezabilitate pentru tronsonul ”Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț”, a semnalat în ultimii ani, în repetate rânduri, că acest contract are câteva riscuri asociate, unul dintre cele mai importante fiind subfinanțarea.
La ședința săptămânală de marți (31 august 2021) reprezentanții CNAIR au transmis companiei ACCIONA – proiectantul SF pentru tronsonul Târgu Mureș – Târgu Neamț, o serie de observații legate de studiul de fezabilitate predat. În cadrul documentului foarte amplu au fost cuprinse mai multe observații, atât de ordin cantitativ, cât și calitativ.
Este responsabilitatea CNAIR de a NU recepționa de la proiectant documentație incompletă, deși este evident că o corectă bugetare a contractului putea contribui mult la un rezultat bun. Pe de altă parte firma Acciona și-a asumat prin contract să realizeze SF în anumite condiții și considerăm că este responsabilitatea ei să livreze un SF complet și calitativ corespunzător..
Din analizele realizate de MVA și prezentate și public, valoarea contractului a fost una total insuficientă pentru ca proiectarea să fie făcută la nivelul de calitate asumat de prestator.
Istoria proiectării și întocmirii de SF pentru A8 începe în anul 2009, cu un Studiu de Fezabilitate care a fost bugetat cu aproximativ 4 milioane de euro. În anul 2014 CNAIR a alocat 76 milioane lei (aproximativ 17,3 milioane de euro), pentru refacerea SF din 2009. Suma a fost mult mai mică decât cea necesară, ceea ce a generat probleme în depunerea ofertelor, fapt ce a dus la oprirea procedurilor în 2015.
CNAIR a decis (la presiunea ONG-urilor) să relanseze revizuirea SF, suma bugetată pentru acest serviciu fiind de circa 30 mil lei (aproximativ 6,8 milioane de euro).
Nu știm ce a determinat firma care a câștigat licitația să oferteze o valoare a contractului de 17,58 de mii lei (aproximativ 3,9 milioane de euro) și cum a calculat că se va încadra în aceste costuri, nici de ce autoritatea contractantă a acceptat aceasta valoare. Cert este că acest contract a fost semnat în anul 2019, pentru o perioadă de 18 luni: 14 luni pentru completarea studiului de fezabilitate și 4 luni pentru asigurarea asistenței tehnice.
Luările de poziție repetate ale MVA, publicate pe site-ul organizației, pe rețelele de socializare și comunicate CNAIR și Ministerului Transporturilor au relevat de-a lungul acestor ani îngrijorările noastre cu privire la acest contract și la modul în care se efectuează proiectarea și studiile geotehnice.
Acesta este și motivul pentru care în aprilie 2021, am trimis echipei internaționale de management a firmei Acciona, care a realizat proiectarea tronsonului montan al A8, o scrisoare în care solicităm soluții de asigurare a finanțării contractului și de urgentare a lucrărilor pentru realizarea studiului și încadrarea în termenele contractuale și așa prelungite. De asemenea, echipa MVA a făcut câteva deplasări în teren la punctele de foraj pentru a vorbi cu echipa de acolo și a stabilit un dialog cu autoritățile publice locale și județene de pe traseul sectorului montan al A8 pentru facilitarea demersurilor necesare în realizare acestui proiect
Contul ”Moldova Vrea Autostradă” de pe Facebook are mai multe postări în care menționăm stadiul forajelor în zona de munte, numărul utilajelor de pe teren, progresele făcute versus informațiile oficiale din ședințele CNAIR. Și alte organizații neguvernamentale precum Pro Infrastructura au menționat subfinanțarea contractului și stadiul executării lui, după cum se vedea pe teren. De asemenea, am purtat o serie de discuții cu conducerea MT și CNAIR, cu membri ai Parlamentului și cu înalți funcționari din administrație în care am atenționat asupra situației constatate.
Monitorizarea atentă a ONG-urilor, presiunile autorităților române și chiar tonul răspicat din unele întâlniri de lucru nu au putut înlocui resursele financiare necesare pentru realizarea unui SF de bună calitate.
Faptul că acum, după mai bine de doi ani, CNAIR a cerut completarea SF-ul, nu este nicio surpriză. Este un lucru ce a fost anticipat încă de la începutul contractului, mai ales că după episoade în care lucrările de execuție de pe șantiere de autostrăzi din România au întâmpinat probleme serioase din cauza proiectării de proastă calitate, a crescut nivelului de exigență al companiei.
CNAIR a cerut un studiu de calitate și e responsabilitatea companiei de a se asigura că primește ce a cerut. Pe de altă parte, considerăm că este responsabilitatea proiectantului să livreze un SF complet și de calitate, având în vedere că a licitat și a acceptat suma propusă de CNAIR. Este evident că o corectă bugetare a contractului ar fi putut contribui mult la această calitate și ar fi însemnat și neirosirea unor banilor anterior alocați.
MVA consideră că în acest moment sunt două potențiale soluții: completarea SF pentru a ajunge la stadiu acceptabil (inclusiv de către Comisia Europeană) și optimizarea lui după exigențele CNAIR sau o bugetare corespunzătoare la PT+Execuție.
Apreciem faptul că demersurile actuale ale CNAIR față de ACCIONA nu constituie un risc major de natură să pericliteze drumul asumat de autorități și solicitat de societatea civilă, adică finanțarea capetelor sectorului montan prin PNRR și a restului sectorului montan prin mix de finanțare POT/surse guvernamentale/împrumuturi.
Solicităm CNAIR ca pe viitor să realizeze o mai bună estimare a valorii contractelor și o înțeleaptă decizie în alegerea furnizorilor, astfel încât întârzierile date de solicitări precum cea deja făcută publică acum să nu aibă impact negativ asupra calendarului asumat pentru construirea A8.
Pentru detalii privind acțiunile Asociației Moldova Vrea Autostradă, poate fi contactat dl. Daniel Mătăsaru, secretar general MVA (tel 0 723 000 699).