Moldova Vrea Autostradă solicită proiectarea autostrăzii A7 în corelație cu realitatea teritorială din Moldova (comunicat de presă)

Conform celor mai recente informații publice societatea civilă a fost informată despre definitivarea traseelor “Drumului de Mare Viteză“ pe relația Ploiești-Bacău.

Asociația “Moldova Vrea Autostradă” apreciază faptul că s-a finalizat Analiza Multicriterială pe relația Ploiești-Bacău din Autostrada A7. În repetate rânduri (https://moldovavreaautostrada.ro/monitorizare/jurnal-de-campanie-mva/traficul-auto-pe-roman-bucuresti corespunde-unui-trafic-de-autostrada/) asociația noastră a argumentat tehnic prin prelucrări de date oficiale ale traficului faptul că drumul de mare viteză pe relația Suceava-Ploiești-București trebuie să fie proiectat și implicit executat la profil și standard de autostradă. Apreciem faptul că într-un final și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a ajuns la aceeași concluzie.

Prin urmare asociația “Moldova Vrea Autostradă” solicită următoarele:

1. proiectarea drumului de mare viteză Ploiești-Bacău la profil și standard de autostradă pentru a deservi optim necesitățile și avantajele regionale ale Moldovei.

2. reconfigurarea intersecției autostrăzii A7 în zona Tișița pentru accesul, descărcarea și preluare traficului crescut de pe D.N. 2, D.N. 24, D.N. 2L. Precizăm faptul că tronsonul Iași-Tecuci-Tișița via D.N. 24 este a doua cea mai tranzitată relație rapidă dintre Moldova și capitală. Adițional MZA-ul (media zilnică anuală) de peste 7600 autoturisme pe Tișița-Tecuci confirmă un trafic crescut atât dinspre Galați via D.N. 26 cât și dinspre D.N. 24 via Tecuci-Bârlad. Adițional compoziția traficului pe relația Albița-Huși-Bârlad-Tecuci-Focșani este una majoritar de mărfuri formată din autocamioane, autovehicule articulate (tip TIR) precum și de pasageri (microbuze cu max 8+1 locuri, autobuze si autocare). Tipologia și valorile crescute ale traficului rutier confirmă faptul că vama Albița (cea mai mare vamă din estul României) contribuie cu trafic de mărfuri și persoane pe relația Republica Moldova-România. Mai mult decât atât pe relația Chișinău-Bârlad-Focșani avem și coridorul secundar TEN-T Comprehensive Core (info: https://ec.europa.eu/transport/infrastructure/tentec/tentec-portal/map/maps.html) și o propunere de autostradă aflată în fază de Studiu de Fezabilitate. Prin urmare se impune proiectarea unui nod rutier corespunzător și corelat cu viitoarea autostradă Focșani-Albița, proiect aflat în licitație de proiectare.

3. reconfigurarea intersecției autostrăzii A7 la nord de Roman. Considerăm că joncțiunea dintre D.N. 2 și D.N. 28 (calea cea mai tranzitată și aglomerată cu un MZA conform Recensământ Auto 2015) pe relația Roman-Săbăoani (Intersecție D.N. 2 cu D.N. 28) de peste 12.000 autoturisme și Intersecție D.N. 2 cu D.N. 28 – Tg. Frumos cu peste 7.600 de autoturisme necesită o abordare tehnică superioară la nivelul unei intersecții corespunzătoare traficului și accesibilității către capitala Moldovei.

Astfel, considerăm că relația Nord-Sud via Valea Siretului necesită o abordare completă și corelată cu dinamica economică și dezideratele regionale ale Moldovei în context național dar în același timp și cu rețeaua de transport trans-europeană.

Prin urmare Asociația “Moldova Vrea Autostradă” solicită reconfigurarea, fundamentarea și analiza într-o manieră mai detaliată a proiectului “Drum de Mare Viteză” Ploiești-Bacău-Suceava-Siret în corelație cu realitatea teritorială, conectivitatea cu proiectele de infrastructură mare și dezideratul regional al Moldovei.

Traficul mediu zilnic anual (MZA) pe rețeaua de drumuri naționale din Moldova Apuseană Misiunea asociației independente și apolitice Moldova Vrea Autostradă este de a genera un curent de opinie favorabil, de a determina și capacita autoritățile statului român și clasa politică pentru a dezvolta un sistem de autostrăzi în regiunea istorică Moldova prin activități de monitorizare, analiză, lobby, advocacy și proiecte de comunicare.

23 aprilie 2020

Adrian Covăsnianu