Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Moldova este din nou condamnată la sărăcie

În timp ce vestul şi sudul ţării primesc bani pentru autostrăzi sau şosele de centură, judeţele din Regiunea de Nord-Est sunt date uitării * o singură investiţie din întreaga zonă este considerată o prioritate de către Guvern * în ţară, mai sunt 24 * în schimb, fondurile pentru funcţionarea celor şase judeţe şi demararea unor investiţii minime locale au o valoare de puţin peste 710 milioane euro, cu circa 50 milioane euro mai mult decât în 2014 * banii provin din cotele defalcate din TVA

Guvernul a publicat ieri proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2015. Pentru Regiunea de Nord-Est, Guvernul a prevăzut o sumă totală de 3,12 miliarde lei, aici fiind incluse fondurile din TVA pentru cheltuieli descentralizate la nivelul tuturor localităţilor din zonă, bani pentru echilibrarea de bugete locale şi reabilitare de drumuri judeţene. Alături de aceste cheltuieli, Executivul a prevăzut o singură prioritate pentru cele şase judeţe din zona de nord-est a ţării: modernizarea Institutului de Oncologie Iaşi. „Finanţarea va fi asigurată de la bugetul de stat”, se arată în legea bugetului. Proiectul a fost inclus pe o listă de 25 de obiective la nivel naţional, care mai cuprinde centuri ocolitoare în regim de autostradă, autostrăzi, reabilitări de drumuri naţionale şi de căi ferate. Investiţiile sunt concentrate în special în zona Transilvaniei, Oltenia, Bucureşti şi Constanţa. Printre oraşele favorizate se numără Timişoara, Constanţa, Braşov, Craiova şi Sibiu. În schimb, la capitolul investiţii Regiunea de Nord-Est este omisă de către actuala guvernare, la fel ca în anii precedenţi. O astfel de situaţie a devenit o tradiţie în ultimii ani, în contextul în care clasa politică din această zonă a ţării nu are practica lobby-ului, iar influenţa la Bucureşti este minimă.

Iaşi şi Bacău, codaşe la alocări pe cap de locuitor

Raportând la numărul de locuitori, alocările pentru funcţionarea instituţiilor şi demararea unor investiţii minime la nivel local sunt cele mai mari la Vaslui (240 euro/locuitor), urmat de Suceava (231 euro), Neamţ (216 euro), Botoşani (214 euro), Iaşi (202 euro) şi Bacău (197 euro), în timp ce media la nivel regional ajunge la 215 euro faţă de 198 euro în 2014. Faţă de anul curent, cele mai mari creşteri pe cap de locuitor sunt la Bacău (22 euro) şi Neamţ (19 euro). Cele două judeţe sunt urmate de Vaslui (17 euro), Suceava (16 euro), Iaşi (13 euro) şi Botoşani (11 euro).

Bugetele locale din Suceava primesc cei mai mulţi bani

În privinţa fondurilor pentru echilibrarea bugetelor locale (comune, oraşe şi municipii), faţă de anul curent, se înregistrează o creştere semnificativă, de 20% a resurselor alocate în întreaga regiune. Cu aceste sume, de obicei, consiliile locale asigură investiţii minime, precum pietruiri de drumuri sau cheltuieli cu bunurile şi serviciile. În total, Executivul a prevăzut 455,5 milioane lei faţă de 381,4 milioane lei. Cei mai mulţi bani merg la comunităţile din Suceava (99,2 milioane lei), la polul opus aflându-se cele din Vaslui (68,8 milioane lei). Podiumul este completat de Neamţ şi Iaşi cu 73,3 milioane lei şi, respectiv, 72,6 milioane lei, în timp ce Bacăul şi Botoşani au câte 72,1 milioane lei şi, respectiv, 69,3 milioane lei.

La nivel de bugete judeţene, Iaşul conduce

Singurul capitol la care Iaşul se află în fruntea regiunii sunt fondurile pentru susţinerea sistemului de protecţie a copilului, susţinerea centrelor de asistenţă socială a persoanelor cu handicap şi a învământului special (programul „cornul şi laptele”, salarii, bunuri şi servicii, venituri restante câştigate în instanţă). Judeţul Iaşi primeşte 124,7 milioane în 2015, cu peste 10 milioane mai mult decât în 2014. Iaşul este urmat de Suceava (104 milioane lei), Bacău (74,7 milioane lei), Vaslui (71,1 milioane lei), Neamţ (69,3 milioane lei) şi Botoşani (50,1 milioane lei). La nivelul întregii regiuni, creşterea este de 7,3% de la 461,2 milioane lei în 2014 la 495 milioane anul viitor.

Bani pentru drumuri judeţene – 70 milioane lei

În privinţa reabilitării drumurilor judeţene, fondurile alocate ajung pentru asfaltarea a a maximum 90 km de drum în întreaga regiune, cu toate că doar judeţul Iaşi are o reţea de peste 1.000 km. Banii sunt folosiţi, de obicei, doar pentru întreţinere, fiind vorba de o sumă totală de 70 milioane lei. La acest capitol conduce detaşat Bacăul cu 14,4 milioane lei, urmat de Suceava cu 13,9 milioane lei şi Iaşi cu 11,8 milioane lei. În schimb, Vasluiul va primi 10,6 milioane lei, Botoşaniul 9,9 milioane lei, iar Neamţul 9,2 milioane lei. Faţă de anul curent, fondurile alocate au crescut cu doar 7,7 milioane lei la nivelul întregii regiuni, respectiv 12,5%.

Bugetul intră în dezbaterea Parlamentului

Legea bugetului de stat va fi aprobată până cel târziu la data de 20 decembrie. În cadrul dezbaterii parlamentare, deputaţii şi senatorii pot înainta amendamente, dar experienţa anilor precedenţi arată că, de cele mai multe ori, acestea sunt respinse pe bandă rulantă. Proiectul de buget a fost publicat cu două luni întârziere de către Guvern şi urmează să fie dezbătut public doar pe parcursul a maximum patru zile.

Pentru mai multe informații accesați:
http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/politica/moldova-este-din-nou-condamnata-la-saracie–183405.html

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn