Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Masterplanul, modificat: Iaşul intră pe autostradă

Iaşul va avea parte până la urmă de autostradă spre Transilvania. Prezentarea Masterplanului General de Transport a fost modificată din mers înaintea şedinţei comisiilor reunite de transporturi din Senat şi Camera Deputaţilor.

Conform modificărilor anunţate de ministrul Transporturilor, Ioan Rus, va exista autostrada Târgu Neamţ – Iaşi – Ungheni, autostrada fazată Târgu Mureş – Târgu Neamţ, precum şi o autostradă Braşov – Bacău.
De asemenea, şi modificările solicitate de reprezentanţii Aeroportului ar urma să se regăsească într-o formă finală modificată a Masterplanului.

Primarul Gheorghe Nichita a adus ieri propriile precizări pe marginea Masterplanului, în replică la acuzele aduse de liberali că Iaşul este din nou abandonat în ce priveşte lucrările de infrastructură.
Conform primarului Nichita, lucrările de construcţie a autostrăzii Moldova – Transilvania ar urma să înceapă anul viitor sau cel târziu în 2017.

Cele două tronsoane, cu o lungime totală de 319 km, ar urma să devină realitate până în 2020 sau 2022. „Se află în desfăşurare licitaţia pentru realizarea studiilor de fezabilitate necesare. Urmează licitaţia pentru proiectul tehnic şi execuţia propriu-zisă a lucrărilor. În varianta optimistă, în 2016 sau 2017 pot începe lucrările. Finalizarea lor trebuie să aibă loc în cursul acestui exerciţiu financiar al Uniunii Europene, adică până în 2020, cel târziu 2022, dacă se prelungesc termenele de decontare, aşa cum s-a întâmplat acum“, a declarat primarul.

Finanţarea lucrărilor, estimate de Nichita la 3,9 miliarde euro, ar urma să fie asigurată din trei surse, respectiv fonduri europene, alocări din acciza suplimentară la combustibili şi un credit contractat de Guvern.„Chiar în această perioadă sunt negocieri începute cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, iar până se fac studiile şi proiectul, ele se vor fi încheiat. De asta şi avem nevoie de un guvern stabil. Dacă tot schimbăm Guvernul şi miniştrii, ce începe unul abandonează altul sau pierdem jumătate de an până învaţă ce şi cum“, a spus Nichita.

Pentru mai multe informații, vă recomandăm Ziarul de Iași.

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn