La 10 ani de la lansarea oficială a proiectului autostrăzii, liderii politici din Moldova încearcă resuscitarea iniţiativei * în cazul în care autostrada nu va fi inclusă în masterplanul naţional de transport, nu va putea primi finanţare decât, eventual, după anul 2022 * Guvernul va aproba documentul în luna decembrie
Factorii politici şi administrativi din Regiunea de Nord-Est a ţării au fost convocaţi mâine la o întâlnire, la Piatra Neamţ, pentru susţinerea proiectului realizării unei autostrăzi între Moldova şi Transilvania. Evenimentul este organizat de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Euronest la iniţiativa preşedintelui Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei. „Am făcut invitaţia pentru că cineva trebuia să facă primul pas, nu sunt eu părintele acestui proiect, e un proiect de ţară. Toţi şefii de consilii judeţene din Moldova sunt asociaţi în Euronest”, a explicat Adomniţei.
Obiectivul întâlnirii – includerea autostrăzii în masterplan
Potrivit şefului CJ Iaşi, principalul obiectiv al reuniunii constă în determinarea Guvernului să includă în masterplanul naţional de transport autostrada Iaşi – Târgu Mureş, lucru care ar face posibil şi accesarea de fonduri europene pentru acest proiect. „Cei şase şefi de consilii judeţene vor fi iniţiatorii. Aici nu dictează politicul, ci nevoile Moldovei. Dacă pierdem acest tren şi Guvernul semnează definitiv cu Comisia Europeană masterplanul actual, până în 2022 noi nu mai avem vreo şansă de bani europeni pentru autostradă”, a mai spus Adomniţei. Şeful CJ Iaşi a precizat că masterplanul va fi aprobat în următoarele 30 de zile de către Guvern. „Acum, în această lună are loc zbaterea, este esenţial să nu pierdem trenul”, a completat liberalul. La întâlnire au mai fost invitaţi primarii municipiilor şi oraşelor din cele şase judeţe, parlamentari, reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor (MT), Ministerului Fondurilor Europene şi ai Secretariatului General al Guvernului – în subordinea căruia se află Compania de Autostrăzi. „Am invitat şi AECOM, consultantul care a făcut masterplanul”, a conchis Adomniţei.
MT a modificat recent masterplanul
La sfârşitul lunii noiembrie, MT a anunţat unele modificări la masterplan, dar autoritatea nu a ţinut cont de solicitările venite din Regiunea de Nord-Est şi nu a inclus şi autostrada Iaşi – Tg Mureş. În schimb, documentul strategic cuprinde acum autostrăzile Sibiu şi Piteşti şi Făgăraş – Tg Mureş, iar centura ocolitoare a Timişoarei va fi realizată în regim de autostradă. În perioada campaniei electorale, ministrul Ioan Rus afirmase că Guvernul şi Comisia Europeană pot finanţa două autostrăzi care să lege Moldova de Transilvania (Bacău – Braşov şi Iaşi – Tg Mureş).
Campanii în online pentru autostradă
În mediul virtual două campanii au fost lansate pentru susţinerea proiectului autostrăzii Iaşi – Tg Mureş. Campania „Moldova vrea autostradă” a fost lansată de un grup civic încă din anul 2013, iar, în urmă cu câteva săptămâni, liberalii au iniţiat campania „Autostradă pentru Moldova”. În sprijinul campaniilor au fost lansate două petiţii care au strâns aproape 3.000 de semnături. În schimb, paginile realizate pe reţele de socializare online au atras aproape 10.000 de aprecieri din partea internauţilor.
Sursa materialului:
http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/politica/lui-rus-n-o-sa-i-placa-ce-pun-la-cale-sefii-moldovei–181105.html