Joi 23 ianuarie 2020, orele 14.00 a avut loc o ședință de lucru a membrilor “Moldova Vrea Autostradă”, găzduită de FabLab Iași (multumiri).
Pe lângă membrii care au dorit și au putut să participe, i-am avut invitați pe Ministrul Mediului, dl. Costel Alexe și pe dl. Marius Bodea, Președinte al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților.
Ordinea de zi :
- Prezentare MVA a proiectelor de autostrăzi în Moldova, discuții asupra stadiului în care se afla proiectele de infrastructură ale Moldovei (A8:Ungheni-Iași-Tg. Mureș, A7:Ploiești-Bacău-Siret , A13:Bacău-Brașov și Autostrada Focșani-Albița).
- A8 – evoluții recente, dezbateri și soluții pentru deblocarea și asigurarea finanțării A8.
Concluziile ședinței sunt următoarele:
- Se conturează o strategie privind deblocarea situației generată de amplasamentul Podului Ungheni;
- Se caută soluții atât în arcul guvernamental cât și la Bruxelles pentru problematica obținerii Acordului de Mediu. Asociația “Moldova Vrea Autostradă” a propus emiterea acordului de mediu pe obiective/tronsoane de autostradă respectând procedurile și demersurile legale din perspectiva problematicii mediului înconjurător;
- Dinspre PNL s-a reiterat caracterul prioritar al realizării A8, care ar conduce la asigurarea finanțării din surse alternative fondurilor europene dacă aceasta cale nu va da rezultatele scontate (oricum cel mai probabil autostrăzile Moldovei se vor finanța prin mixuri de finanțare europeană/guvernamentală/bancară). Oricum, am fost asigurati ca vor avea în perioada imediat următoare negocieri susținute cu Bruxelles-ul, ca grup europarlamentar, împreuna cu alți europarlamentari care înțeleg necesitatea acestui proiect (din discuțiile purtate deja de MVA, ar exista deschidere cel puțin dinspre Europarlamentarii Alianței 2020 USR PLUS), cu scopul de a obține derogările necesare, suplimentarea fondurilor și/sau finanțări dedicate. Considerăm aceasta o invitație către toate celelalte partide care reprezintă România la Bruxelles pentru a se ralia pentru identificarea unei soluții pentru regiunea de Nord-Est! În măsura în care expertiza MVA va fi solicitată, vom oferi consultanță în materie de lobby și advocacy pentru deblocarea și asigurarea unei predictibilități a proiectului de infrastructură majoră;
- Se așteaptă finalul lunii ianuarie 2020 pentru emiterea Hotărârii de Guvern privind renunțarea la Parteneriatul Public-Privat și revenirea A8 la Ministerul Transporturilor ca prim pas, urmat în termen foarte scurt apoi de lansarea licitațiilor pentru elaborarea studiilor de fezabilitate, fără de care niciun proiect de autostradă nu va deveni matur. S-au dezbătut duratele previzibile reale de demarare a execuției lucrărilor, pe A7 si A8. S-au identificat riscuri pe care guvernele trebuie sa le adreseze cu măsuri.
- S-a discutat impactul pozitiv sau negativ pe care succesul sau un eșec în problematică autostrăzilor Moldovei îl va avea asupra executivului actual și a celor viitoare, și faptul că populația Moldovei este din ce în ce mai informată și cu așteptări foarte mari.
- Conform informațiilor oficiale prezentate, Memorandumul/Acordul de colaborare dintre Guvernele României și Republicii Moldova se află în circuit interministerial de avizare, Ministerul Mediului avizând de principiu acest document acum câteva zile.
- S-a stabilit ca în luna aprilie 2020 să se meargă pe amplasamentul podului de la Ungheni în vederea analizei în situ a problematicii de mediu și de impact transfrontalier pe care autostrada A8 îl are.
Descarcă prezentarea de la întâlnire folosind link-ul de mai jos: