Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Întrebările liberalului Costel Alexe pe subiectul cu autostrada

„Bâlbâiala Ministerului Transporturilor și a ministrului Ioan Rus demonstrează incompetența, neputința, dar și reaua voință a unui ministru PSD.

PSD Iași nu are niciun cuvânt de spus la București. A devenit deja o tradiție: când PSD este la guvernare, Iașul și Moldova nu primesc nimic, se semnează condamnări la izolare, sărăcie și subdezvoltare! Așa s-a întâmplat și acum, în această perioadă importantă, de redactare a Masterplanului General de Transport pentru următorii 15 ani.

Odată ce acest document va fi aprobat de Guvern și ulterior de Parlament printr-o lege de aprobare a OUG/OG, va merge la Comsia Europeană și, dacă va fi agreat, va deveni document oficial. Nu va mai putea fi modificat. De aceea, un asemenea masterplan, care nu include interconectarea Moldovei de Transilvania și de Europa, nu poate trece de instituția Parlamentului!

Marea problemă a autostrăzii Iași-Tg.Mureș nu este construcția, ci finanțarea. Și în cazul în care Masterplanul General de Transport va fi aprobat în varianta prezentată de premierul Victor Ponta la Iași, pe 23 ianuarie, Iașul și Moldova tot nu vor avea cel mai probabil autostradă.

Aceasta deoarece puțină lume cunoaște faptul că Uniunea Europeană a impus Statelor Membre să-și definitiveze execuția coridoarelor de transport (TEN-T (Core & Comprehensive)) până la sfârșitul exercițiului financiar 2014-2021. În caz contrar, UE nu va mai finanța după 2021 porțiuni din aceste sectoare, ele putând fi realizate doar cu fonduri extra-comunitare (fonduri guvernamentale, PPP etc.).

Strategia ‘Europa 2020’ a creat astfel un consens la nivelul statelor UE de a prioritiza construcția autostrăzilor care sunt stabilite la nivelul Comisiei Europene, statele urmând și putând să își finanțeze alte sectoare de autostradă subsidiare ca importanță față de acestea, dar doar cu proprii bani. Este aproape evident că niciun Stat Membru (probabil cu excepția României și a Bulgariei) nu vor fi de acord să mai aloce bani după 2021 pentru asemenea lucrări, de vreme ce toate celelalte își vor fi definitivat până atunci problema infrastructurii de bază care interconectează țările membre ale UE.

Este fundamental ca autostrada Iași-Tg. Mureș să fie nu numai inclusă în Masterplan, ci să fie construită până în 2021!

După această dată, cum am explicat mai sus, șansele de a identifica surse reale de finanțare sunt foarte mici în condițiile în care se va trece la finanțarea și întreținerea altor categorii de drumuri sau mari lucrări de infrastructură. Practic, toate segmentele și fazele autostrăzii Iași-Tg.Mureș care vor trece peste anul 2021 vor rămâne la stadiul din acel moment!”

Sursa materialului: Comunicat Costel Alexe, PNL.

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn