Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Infrastructura, victima bugetului sărac

Infrastructura este marea restanţă a guvernării Ponta. Sunt în lucru 228 de kilometri de autostradă, iar reprezentantul FMI în România spune că şi Bulgaria are performanţe mai bune la construcţia de drumuri.

În 2012, guvernul lui Victor Ponta promitea că proiectele de infrastructură vor fi prioritare şi că procente tot mai mari din Produsul Intern Brut vor fi dirijate spre această direcţie. Din păcate, în realitate s-a întâmplat exact invers: proiectele mari au fost amânate sau au primit prea puţini bani pentru a fi duse la bun sfârşit.

„Avem nevoie de zeci de miliarde pentru infrastructură, să ne conectăm cu Europa. Angajamentele erau pentru 2007 să trecem Carpaţii, dar suntem în 2015 și nu avem autostradă”, spune Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

„Evaziunea fiscală este ridicată în România, sunt venituri pierdute care ar putea fi folosite pentru dezvoltarea infrastructurii sau îmbunătăţirea educaţiei”, a spus Guillermo Tolosa, reprezentant FMI în România.

Pe cifre şi pe hârtie, bilanţul guvernelor Ponta la capitolul infrastructură arată destul de bine. Problema este că multe dintre proiectele bifate drept realizări au fost iniţiate de fostele guverne. Au fost receptionaţi, în total, 292,6 de kilometri de autostrada. Media kilometrilor inaugurați pe an este de 97.5 KM, față de 25,6 km pe an, în perioada guvernării PDL.

Din păcate, infrastructura a fost şi rămâne o problemă a României”, spune Bogdan Belciu, analist economic.

România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la capitolul infrastructură rutieră. În lucru se află, totuşi, 228 de km de autostradă, din care 122 au fost demaraţi în timpul guvernelor Ponta. Alţi 81 de km sunt la stadiul licitaţiilor, iar alte proiecte importante aşteaptă pe hârtie.

„În privinţa infrastructurii fizice suntem mai departe chiar si decât Bulgaria”, spune Mugur Isărescu.

„Dezvoltarea infrastructurii a fost cea mai slabă din Europa. Nu e vorba de lipsa banilor. Este vorba de politică, de prioritizare”, spune Guillermo Tolosa.

Banii pentru infrastructură ar fi putut veni din fonduri europene, dar și aici lucrurile s-au mișcat greu.

În 2012, cabinetul Ponta promitea un grad de absorbție a banilor europeni de peste 80%, dar în prezent datele arată o absorbție de 53%.

„Mecanismul de accesare a fondurilor europene nu este ușor, este destul de birocratic”, spune Bogdan Belciu.

E adevărat însă că rata de absorbție curentă s-a majorat de șapte ori, comparativ cu aprilie 2012. Suma totală primită de la Comisia Europeană este de aproape 10 miliarde de euro.

Pentru mai multe informații, vă recomandăm să accesați Digi24.ro

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Alte articole

Distribuie

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn