Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Iasul, legat la autostrada… Montana

Surpriza de la Comisia Europeana. Pe site-ul forului comunitar a fost pusa o lista cu proiectele propuse in vederea finantarii de catre tarile din Uniunea Europeana.

La capitolul destinat Romaniei apar mai multe propuneri, doua dintre ele vizand si Iasului. In primul rand, este vorba despre autostrada Montana, care ar urma sa aiba traseul Bors-Gilau- Turda-Targu Mures-Iasi-Ungheni, al carei cost este estimat la 7,5 miliarde de euro. Al doilea proiect este cel al caii ferate Transilvania – Moldova, in valoare de 4,3 miliarde de euro, care vizeaza traseul Episcopia Bihor – Oradea – Cluj Napoca – Dej – Vatra Dornei – Suceava – Pascani – Iasi – Ungheni.

Pe site-ul Comisiei Europene au fost prezentate doua proiecte care vizeaza Iasul si a caror valoare totala este de aproape 12 miliarde de euro. Desi a disparut din masterplanul de transport al Romaniei, autostrada care leaga Iasul de vestul tarii apare pe site-ul Comisiei Europene cu denumirea de autostrada Montana. Valoarea acestei sosele cu o lungime de 584 de kilometri este estimata la 7,5 miliarde de euro. In ceea ce priveste impedimentele realizarii autostrazii, pe site sunt prezentate cateva dificultati, dar si modul de rezolvare.

“1) Timpul limitat de implementare, intre 2015 – 2017. Solutie – impartirea lucrarilor la autostrada pe sectoare de 50-100 d ekilometri.

2) Organizarea procedurilor de atribuire a lucrarilor. Solutie – elaborarea documentatiei necesare cu ajutorul expertilor.

3) Capacitatea tehnica redusa a constructorilor de a realiza lucrarile. Solutie – gasirea unor criterii pe baza carora lucrarile sa fie atribuite doar constructorilor care detin capacitatea tehnica necesara.

4) Capacitatea administrativa redusa a benficiarilor. Solutia – contractarea de consultanta specializata in implementarea proiectelor”, se arata pe site-ul Comisiei Europene.

Al doilea proiect, in valoare de 4,3 miliarde dwe euro, vizeaza modernizarea caii ferate cu o lungime de 655 de kilometri, care leaga Transilvania de Moldova. In ceea ce priveste impedimentele, acestea sunt aceleasi ca si in cazul autostrazii.

“Aceasta reprezinta o veche ruta de conectare a unor importante centre economice din Romania ca Oradea, Cluj Napoca, Suceava si Iasi, cu un inalt potential economic si uman specializat in respectivele centre universitare mentionate”, se mentioneaza in dreptul acestui proiect in privinta necesitatii realizarii lui.

Cele doua proiecte, impreuna cu altele propuse de Romania, ar putea fi finantate de dintr-un fond special de 21 de miliarde de euro, destinat investitiilor strategice din Uniunea Europeana.

Sursa articolului:
http://stiri.telem.ro/stiri/iasul-legat-la-autostrada-montana–8131.html

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn