Guvernul isi bate iarasi joc de Iasi: ne ofera “autostrada fazata”

Postat pe 14 ianuarie 2015

Iasul, legat de vestul tarii printr-un simulacru de autostrada. Ministrul Transporturilor a reusit astazi sa-i pricopseasca pe ieseni cu o notiune unica in Romania: aceea de “autostrada fazata”. Practic, din proiectul la care vizeaza nu doar judetul nostru, ci intreaga Moldova si chiar Republica Moldova si Ucraina de ani buni au mai ramas doar cu putin peste 100 de km. Pentru ca Ungheniul va fi legat de Iasi si Targu Neamt de autostrada, dar de la Targu Neamt la Targu Mures se va realiza doar un drum expres. In plus, un deputat iesean sustine ca acesta din urma va avea o singura banda.

Dupa autostrada Montana, Guvernul ii pacaleste pe ieseni cu un alt proiect: asa-zisa “autostrada fazata”, de fapt un drum expres care va avea la capat si o bucatica de autostrada reala. Cel putin asa a prezentat astazi ministrul Transporturilor masterplanul de transport al Romaniei.
“Dam drumul la autostrada Ungheni- Iasi-Targu Neamt si de la Targu Neamt la Targu Mures varianta de autostrada fazata ca e foarte scumpa. Deci 3 miliarde de euro in varianta aceasta, ca-i 4 daca ne ducem in varianta de autostrada pur si simplu. Deci drum expres pana la Targu Mures astfel incat de-adevaratele in 2018 si regiunile istorice ale Romaniei sa fie legate intre ele cu autostrada sau drum expres”, a spus ministrul Transporturilor, Ioan Rus.
Acest lucru demonstreaza ca liderul PSD Iasi nu prea are un cuvant greu de spus la nivelul Guvernului. Desi ieri a fost al Bucuresti, la Biroul Politic National al PSD, Gheorghe Nichita nu a putut sa impuna o autostrada reala care sa lege Iasul de vestul tarii. De fatada, insa, Nichita a sustinut ca Guvernul condus de partidul sau va face tot ce poate ca sa implementeze proiectul ce ar trebui sa duca la dezvoltarea intregii zone.
“Sper ca aceasta autostrada care sa lege Moldova de Transilvania, Estul de vest, sa inceapa sa prinda contur, sa nu mai fie doar o disputa politica. Cert este ca ieri i-am vazut pe toti de acord cu aceasta autostrada Est-Vest si azi in prezentarea ministrului Rus s-a facut precizarea ca nu numai indicatorii de trafic au stat la baza acestei propuneri, ci inclusiv conditiile de dezvoltare a acestei zone”, a afirmat primarul Gheorghe Nichita.
Un deputat iesean vien insa cu o noua bomba: nu vom avea nici macar un drum expres ina devaratul inteles al cuvantului.
“Iata ca se incepe din 2015 chiar cu acesta autostrada Ungheni-Targu Neamt, dupa care, sa fim foarte clari aici, ca sa nu ne se inteleaga altceva, va fi o autostrada cu un singur sens, deocamdata, pana la solutionarea finantarii, de la Targu Neamt la Ditrau. Asta e deocamdata pentru ca nu poate fi drum expres prin munti pentru ca drumul expres in definitia lui inseamna ca urmareste relieful. Va fi o autostrada cu o singura banda, iar in momentul in care se vor gasi finantele probabil ac se av termina autostrada integral. Iar de la Ditrau la Targu Mures iar va fi drum expres care probabil cu timpul se va transforma si el in autostrada”, a spus deputatul PSD Sorin Iacobam.
Deputatii din alte partide le amintesc insa colegilor din PSD ca realizarea unei adevarate autostrazi a fost principala promisiune din campania electorala.
“Nu este deloc in regula aceasta abordare, intrucat avem promisiunile electorale ale USL in 2012 incoace, moment in care a si fost blocat proiectul autostrazii Iasi – Targu Mures, au spus ca pe relatia Ungheni – Iasi – Targu Mures va fi autostrada. Faptul ca nici macar zona montana Targu Neamt – Ditrau nu este zona de autostrada ne arata foarte clar ca aceste afirmatii facute de Ioan Rus sunt afirmatii in bataie de joc”, a precizat deputatul PMP Petru Movila.
Replica liberalilor este insa mult mai virulenta. Acestia cer tuturor parlamentarilor de Iasi sa faca presiuni asupra Guvenului ca macar in al 130lea ceas sa introduca autostrada Iasi-Targu Mures in masterplan.
“Guvernul Ponta si PSD au decis, prin masterplanul general de transport prezentat astazi, ca Moldova NU va avea o autostrada care sa o lege de Transilvania si de Europa. Avem înca o confirmare a dispretului Guvernului Ponta fata de regiunea de Nord- Est.
Problema majora a autostrazii Moldova – Transilvania nu este segmentul Ungheni – Iasi -Targu-Neamt. Problema majora, de secole, este traversarea Carpatilor Orientali dinspre Europa. Realizarea unei autostrazi care sa traverseze Carpatii este conditia obligatorie pentru a scoate Moldova din izolare si saracie (…) Voi cere Biroului Politic National al PNL sa ia decizia de a NU va semna un acord politic pentru urmatorii 10 ani privind insfrastructura de transport a Romaniei daca acesta nu va include realizarea, cu prioritate, a tronsonului de autostrada care sa traverseze Muntii Carpati, intre Targu Neamt si Targu Mures. De asemenea, cer tuturor parlamentarilor din regiunea Moldovei sa NU voteze în Parlament Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind aprobarea MasterPlanului General de Transport al Romaniei în forma actuala, care nu include o autostrada care sa traverseze Carpatii Orientali!”, se arata intr-un comunicat al presedintelui PNL Iasi, Cristian Adomnitei.
In ceea ce priveste masterplanul si modul de finantare a construirii de autostrazi, pentru ca in Romania se vor construi si astfel de sosele, un exemplu fiind autostrada Bacau – Brasov, acestea ar putea fi reglementate prin lege. Deocamdata nu se stie insa de unde vor proveni banii, in conditiile in care singura autostrada pe care Comisia Europeana ar fi finantat-o prin programul de transport TEN-T era cea care sa lege Moldova de Transilvania.

Sursa materialului: Tele M


2 Raspunsuri pentru "Guvernul isi bate iarasi joc de Iasi: ne ofera "autostrada fazata""

 • moldoveanul
  14 ianuarie 2015 (18:16)
  Raspunde

  Cerem tuturor din moldova sa facem un miting anti ponta sai dovedim din nou ca de 25 de ani suntem mințiți și cotizam la fel ca toate orașele,domnule Ponta neati mințit veți veni în 2016 sa luați voturi vă fi prăpăd pentru voi nici 5 % nu veți lua în Moldova bucurați-vă de majoritatea actuala veți plăti toți care veți bătut joc de moldova și ați inundat sărăcia,niște trădători naționali sunteți!!!sa nu mai călcați pământul în Moldova ne faceți de rușine!!! Toată România zice moldova e săracă da e săracă din cauza voastră!!! Suntem peste 6 milioane de romani toate voturile noastre se vor duce la Adomnitei și echipa acestui bărbat capabil cât voi toți la un loc!!! Moldova nu va mai vrea moldova vă urăște pentru ca ați inundato în sărăcie!!! Moldova a câștigat războaiele cele mai mari!!! Fără moldova azi erați turci!!! Veți plăti factura în 2016 sunteți o adunătură de trădători!!! Romania nui Bucureștiul da domnilor??? Moldova vă tine minte moldova vă va pedepsi în 2016 e timpul sa plătiți pentru 25 de ani indiferenta de iasi capitala Moldovei!!! Ați fost la putere peste 20 de ani datorita Moldovei!!! Nu avem aeroport din bugetul național nu avem autostrada!!! Nu avem spital regional vreți voturile noastre în 2016??? Va conducem la celula doar atât putem face pentru voi!!! Rușine politicenilor din iasi cei mai mulți parlamentari după București dormiți pe vecie dacă nu aveți nimic de spus!!! Rușine politicieni din toată Moldova Dați-vă demisia!!!!

 • iasul
  15 ianuarie 2015 (3:22)
  Raspunde

  Ma doare inima când vad orașul meu natal orașul unde sa scris istorie este călcat în picioare de 25 de ani,ajung la părerea ca Adomnitei doar el va rămâne politician în Moldova în 2016 veți veni sa ne cereți voturile iar nu va vom întreba ce ați făcut pentru Moldova timp de 25 de ani? Moldova vă întreba unde sunt banii cotizația la bugetul național timp de 25 de ani? Moldova vă va întreba că-ți oameni au murit din cauza sărăciei în care ia-ți învins moldova cea care va pus pe harta Europei prin cucerirea multor războaie! Sa vărsat sânge nu doar pentru Moldova ci pentru toată România! Rușine sa va fie politicieni trădători care ați discriminat moldova timp de 25 de ani! Nu va este rușine sa mai călcați pământul Moldovei și sa mințiți?!! Dragi moldoveni vina voi o purtați trebuia sa va gândiți sai analizați înainte sa ii trimiteți în parlament!!! Treziți-vă ori veți sfârși în sărăcie copii voștri nepoții și generațiile viitoare!!! Apel la parlamentarii din moldova!!! Nu votați nici un master plan!!! Dacă voi veți vota trădători veți fi sa votați contra Moldovei!!! Ne vrem drepturile!!! Sa furat din tara românească sa distrus totul și în plus ne lăsați și fără autostrada!!! Domnule și stimat Adomnitei faceți apel la toți cetățenii Moldovei vrem sa protestam! Faceți demersuri în favoarea Moldovei nui greu! Mergem la București sa protestam! Am 11 frați,tatăl meu sunt 14 frați,mama 9 suntem mulți nepoți strănepoți,fericire rude multe am avut ședința intre rude și suntem hotărâți sa mergem sa protestam,avem firme cu câteva mii de angajați toate firmele rudelor au angajați de ordinul miilor,vrem sa nu fim dă-ți deoparte! Suntem și noi romani! Am pregătit autobuze pentru deplasarea la București așteptăm apelul lui Adomnitei și vom face adunare la iasi din toată Moldova prieteni,rude angajații firmelor noastre și tot ce putem strange vom fi câteva zeci de mii!!!! Vrem la București sa tragem la răspundere de ce banii iasului cotizația la buget 25 de ani nu sau întors nici o data înapoi prin proiecte necesare Moldovei,în special iasului?!! Vom ieși în strada ori decât ori este nevoie!!! Romanii din moldova ne vom aduna curând vom da mai multe informații unde se face adunarea veniți sa ne spunem drepturile!!! Bucureștiul a întrecut masura!!! Neati ruinat orașele!!peste 6 milioane de romani cere autostrada!! Nu ne auziți vă pedepsim în 2016 nici atunci nu va stea efect nu rămâne decât sa cerem indepedenta stat în stat atuncibanii Moldovei vor rămâne la bugetul Moldovei!!!


Ai o parere despre subiectul de mai sus?

Poti folosi cod HTML