93,5 de milioane de euro pentru Aeroportul International Iasi si realizarea tronsonului de autostrada Ungheni-Iasi-Targu Neamt. Acestea sunt doua dintre obiectivele cuprinse in masterplanul general de transport al Romaniei, care a fost aprobat astazi de Guvern.
Documentul va fi trimis comisiilor reunite de transport ale celor doua camere ale Parlamentului si, odata avizat, va lua calea Comisiei Europene. In ceea ce priveste finantarea, Romania va primi de la forurile comunitare aproape 7 miliarde de euro, suma la care se vor adauga 7 miliarde de euro, bani pe care Guvernul ii va obtine din imprumuturi externe si din acciza pe carburanti.
Pentru finantarea integrala a proiectelor incluse in masterplanul de transport aprobat astazi de Guvernul Romaniei este nevoie pana in 2020 de aproape 45,5 miliarde de euro, adica de o suma de cel putin trei ori mai mare decat are la dispozitie tara noastra.
“Valoarea totala a proiectelor identificate in cadrul Master Planului General de Transport este de 45,451 miliarde de euro, care include proiecte de investitii in infrastructura de transport a Romaniei pentru sectorul de transport rutier, feroviar, aerian, naval si multimodal (…) Suma totala pe care Romania o are la dispozitie, in perioada de programare 2014-2020, pentru cele 4 sectoare de transport – rutier, feroviar, naval, multimodal – este de 6,843 miliarde de euro. La acestea se adauga un plafon suplimentar de 7 miliarde de euro pe care Guvernul Romaniei l-a aprobat astazi, 25 februarie 02.2015, care vor proveni din imprumuturi publice si din acciza pe carburanti), in vederea asigurarii surselor de finantare necesare implementarii proiectelor din sectorul rutier, cu prioritate pentru autostrazi. Astfel, valoarea totala a finantarii pentru sectorul infrastructurii rutiere, in perioada de programare 2014-2020, este de 13,8 miliarde de euro”, se arata intr-un comunicat de astazi al Biroului de presa al Guvernului.
O reusita deosebita pentru Iasi este includerea in masterplan a sumei de 93 de milioane de euro, destinata Aeroportului International Iasi, in conditiile in care in varianta initiala era vorba de doar 10 milioane de euro. De altfel, potrivit documentului, patru aeroporturi din tara – din Bucuresti, Timisoara, Cluj si Iasi – vor primi, la un loc, aproape un miliard de euro, cei mai multi bani – 669 de milioane de euro urmand sa ajunga la Otopeni.
Proiecte prioritate sunt considerate de catre Guvernul autostrazile, iar tronsonul Ungheni-Targu Mures este apreciat ca fiind un obiectiv principal, alaturi de soselele Brasov-Bacau, Sibiu- Pitesti, Sibiu-Brasov, Brasov – Comarnic, Pitesti – Craiova.
“Am vazut ca astazi ministrul Transporturilor a facut public anuntul ca intra in negocieti cu Comisia Europeana, negocieri preliminare, sper ca pana maine sa am forma finala a Masterplanului care intra in negocierea Guvernului Romaniei cu Comisia Europeana, astfel incat sa vedem daca cele doua proiecte importante de la Iasi sunt continute in masterplan si sa vedem daca Iasul si Moldova conteaza pentru Guvernul Ponta”, a spus deputatul Petru Movila.
In ceea ce priveste Iasul, in masterplan nu sunt inclusi bani nici pentru trenul de mare viteza catre Bucuresti si nici pentru finalizarea soselei de centura a municipiului.
Material difuzat de Tele M.