Dilema continua: autostrada sau drum expres?

Postat pe 27 ianuarie 2015

Va fi sau nu autostrada Moldova – Transilvania?

Aceasta este intrebarea care nu a primit un raspuns concret, desi pe la Iasi s-au perindat pe la sfarsitul saptamanii trecute o pleiada de demnitari bucuresteni, in frunte cu premierul Victor Ponta.

Pentru a se sti exact ce ne asteapta, Asociatia Pentru Economia Cunoasterii a organizat pe 24 ianuarie o dezbatere pe tema “Moldova vrea Autostrada”.

Consilierul ministrului Transporturilor, Nicolae Botu, care a participat la intrunire, a vorbit din nou despre autostrada fazata, ceea ce inseamna, dupa cum a explicat, ca in prima faza se va construi un drum expres, care ulterior se va transforma in autostrada.

In acceeasi zi, la Cluj, ministrul Transporturilor Ioan Rus a recunoscut ca legatura rutiera dintre Moldova si Ardeal a fost reintrodusa in masterplanul de transport al Romaniei dupa ce presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, l-a interpelat de nenumarate ori pe aceasta tema.

Dezbateri peste dezbateri, iar Guvernul tot drum expres face. Autostrada Iasi Targu Mures va fi inclusa in masterplan, iar in februarie acesta va fi trimis spre avizare la Comisia Europena.

“Ministerul a decis ca intr-adevar Targu Mures- Iasi – Ungheni sa fie autostrada de la inceput. o autostrada fazata pe primele doua tronsoane adica Targu Mures- Ditrau si Ditrau- Targu Neamt, in schimb incepand cu februarie anul acesta va incepe studiul de fezabilitate, reviziurea SF-ului pe cele trei tronsoane care s evor termina in 2015 si in 2016 sa inceapa licitatia pentru inceperea constructiilor,” a declarat Nicolae Botu, consilierul Ministrului .

Participant la dezbatere, un profesor iesean s-a aratat mult mai vehement in privinta autostrazii. Acesta a aratat ca trebuie sa se ia rapid o decizie care sa ramana definitiva.
“25 de ani in domeniul acesta nu am facut nimic si acuma venim ca trebuie, ca o sa facem, pai trebuie sa ii desteptam bine, daca promit ceva sa faca sa obtina acordul la masterplan pentru ca stim ca multe acorduri s-au pierdut si am luat-o iar de la capat! pai se poate o treaba ca asta?,” a declarat Florin Varlaam profesor Universitatea Tehnica Iasi.

La randul sau, ministrul Transporturilor Ioan Rus a spus la Cluj, tot pe 24 ianuarie, ca omul care a insistat cel mai mult pentru construirea acestei autostrazi este presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei.
“Daca dupa ce i-am explicat o data, de o suta de ori ce facem, ca asa este in regula, asa avem si resurse ca sa si facem ceva, tot nu a inteles si tot sta pe astfel de pozitii, atunci nu ne ramane decat sa ii demonstram cu evidentele ca nu are dreptate. Dansul are dreptul sa o tina asa, in directia aceasta, care este, fara indoiala, nefundamentata”, a spus, la Cluj, ministrul Transporturilor Ioan Rus.

In ceea ce-i priveste pe liberali, acestia sunt hotarati: ori autostrada, ori nimic.”, a declarat Ioan Rus ministrul Transporturilor. Intruniti la Iasi, la sfarsitul saptamanii trecute, intr-o sedinta a Biroului Politic National, liderii PNL au adoptat o rezolutie in care au cerut clar transarea problemei.

“Biroul Politic National al PNL reunit la Iasi hotaraste sa voteze in Parlament ordonanta de urgenta a Guvernului privind aprobarea masterplanului general de transport al Romaniei doar daca acesta va contine autostrada Moldova Transilvania,” a declarat Cristian Adomnitei, presedinte PNL Iasi .

In ceea ce priveste construirea drumului intre Moldova si Transilvania, acum abia se lucreaza la refacerea studiului de fezabilitate. In privinta lucrarilor concrete, acestea ar putea fi scoase la licitatia anul viitor.

Sursa articolului: Tele M


Nici un raspuns pentru "Dilema continua: autostrada sau drum expres?"


    Ai o parere despre subiectul de mai sus?

    Poti folosi cod HTML