Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Delegaţia Invest in North-East Romania pleacă astăzi la Expoziţia Mondială de la Milano

Delegaţia regiunii de Nord-Est a României va pleca astăzi, 9 iunie, spre Expoziţia Mondială de la Milano pentru a promova tot ce are mai bun şi mai frumos de oferit regiunea potenţialilor investitori internaţionali.
Mulţumită faptului ca Iaşul are un aeroport internaţional cu legatură directă spre Lombardia şi a ajutorului oferit de Tarom, partener oficial al Misiunii Economice Invest in North-East Romania, delegaţia regională va ajunge rapid şi în siguranţă în Italia pentru a-şi îndeplini obiectivele la Expoziţia Mondială.

În acest context Marius Alexa, preşedinte APEC Iaşi, ne-a acordat un scurt interviu în care ne oferă ultimele noutăţi ale acestui demers:

REP: Cu ce gânduri va îndreptaţi spre Expoziţia Mondială de la Milano, acum că a sosit momentul plecării?

Marius Alexa: Momentul mult aşteptat a sosit şi iată-ne ajunşi în ziua plecării la EXPO Milano. Sunt mândru de faptul că am reuşit, împreună cu alte instituţii şi companii regionale, să organizăm această misiune care oferă regiunii de Nord-Est vizibilitatea de care avea atât de multă nevoie. Ar fi fost păcat să ratăm o şansă atât de mare de a ne face remarcaţi în cadrul unui eveniment de o asemenea anvergură, mai ales în contextul în care acesta are loc atât de aproape de noi. Mergem optimişti şi încrezători, doritori de a ne prezenta proiectele şi reuşitele dar şi de a comunica cu potenţiali investitori în regiunea noastră. Suntem convinşi că eforturile noastre îşi vor aduce roadele în timp având în spate şi experienţa de 8 ani în care am dezvoltat programul Invest în Iaşi.

REP: De ce consideraţi că aceste acţiuni sunt importante pentru comunitatea noastră?

Marius Alexa: Oraşul şi regiunea noastră au nevoie constantă de astfel de acţiuni de promovare dat fiind faptul că acum vorbim despre o competiţie internaţională pentru atragerea de capitaluri şi de oameni valoroşi. Ca urmare a evenimentelor de la Tel Aviv şi Viena de anul trecut, primim continuu semnale privind interesul investitorilor de a explora oportunităţile din Moldova. Evenimentele de asemenea amploare ca cel de la EXPO Milano trebuie exploatate inteligent iar ele vor avea ecouri ani şi ani. Beneficiile sunt numeroase, pe lângă faptul că delegatii, ca adevaraţi ambasadori, vor putea să cunoască omologi şi potenţiali parteneri din ţări unde putem ajunge mai greu, vor avea acces la foarte multe informaţii privind nivelul de dezvoltare internaţional al proiectelor din agricultură şi energie. E un prilej de cunoaştere pentru cei din domeniul cercetării, marketingului, industriilor creative, inovării şi tehnologiei. Pe scurt, regiunea noastră va avea enorm de câştigat prin faptul că va prezenta, iniţia şi continua dialoguri pe plan internaţional.

REP: Chiar funcţionează parteneriatul public-privat la noi?

Marius Alexa: Ca urmare a programelor noastre din ultimii 10 ani si anume Fabricat în Iaşi, Ieşenii vor aeroport, Clusterul ICONIC, Modova vrea autostradă, Invest în Iaşi în care am colaborat cu administraţia publică pot spune că există un aspect dual al acestei chestiuni. Pe de o parte, astfel de parteneriate sunt necesare şi practic inevitabile în realizarea unor proiecte importante şi complexe pentru comunitate. Ele pot aduce la un loc autoritatea şi încrederea cu viziunea, pragmatismul şi viteza de adaptare la nou. Am descoperit de multe ori lucruri foarte valoroase în aportul adus de administraţia publică. Contrar prejudecăţilor curente am colaborat cu persoane foarte competente din administraţie care merită recunoaştere şi o motivaţie corespunzătoare. Pe de altă parte, aceste parteneriate se nasc şi se derulează dificil deoarece includ o neîncredere reciprocă izvorâtă din ciocnirea filosofiilor diferite de abordare a problemelor complexe cu care ne confruntăm. Principalele probleme identificate de noi au fost orgoliul exacerbat al decidenţilor, stadiul incipient al culturii asociative în România, legislaţia încâlcită şi comunicarea deficitară.

Delegaţia din regiunea de Nord-Est va fi prezentă la Expoziţia Mondială de la Milano în perioada 9-13 iunie. Pe data de 11 iunie, în Pavilionul Românei va avea loc Conferinţa Invest in North-East Romania, cu prilejul căreia vor avea loc o serie de activităţi, dezbateri şi discuţii cu reprezentanţi atât din România cât şi din Italia.

Articolul a fost publicat de Ziarul de Iași

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn