Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Comisia Europeana anunta ca a adoptat programul Romaniei pentru infrastructura: 9,5 miliarde de euro pusi la dispozitie de Bruxelles

Romania va avea la dispozitie aproape 9,5 miliarde de euro de la Comisia Europeana, in perioada de programare 2014-2020, in principal pentru sosele si retele de utilitati publice, prin noul Program Operational Infrsatructura Mare (POIM), care a fost adoptat de executivul comunitar.

POIM este un pachet major de investitii, de aproape 9,5 miliarde de euro din fondurile regionale ale UE, bani ce vor fi investiti in proiecte de mediu, energie si transporturi, a precizat Comisia Europeana, intr-un comunicat remis, vineri, HotNews. Banilor europeni li se adauga o cofinantare nationala, care face ca programul sa aiba o valoare totala de 11,8 miliarde de euro.

Programul reprezinta aproape jumatate din cele 23 de miliarde de euro alocate Romaniei prin politica de coeziune a UE. Luand in calcul si cofinantarea de la bugetul national, programul valoreaza peste 11,8 miliarde de euro dedicati cresterii economice si crearii locurilor de munca.

“Invit autoritatile sa inceapa implementarea proiectelor cheie de infrastructura si din domeniul resurselor naturale, care vor contribui decisiv la dezvoltarea Romaniei”, a declarat comisarul european pentru politica regionala, Corina Cretu.

Programul va pune in practica Masterplanul de transport, strategia pentru urmatorii ani a sectorului romanesc al transporturilor, a precizat CE.

“Pentru ca transporturile reprezinta un domeniu cheie pentru crestere si competitivitate, Masterplanul evalueaza necesitatile specifice, identifica blocajele si verigile lipsa, si stabileste obiective clare si realizabile pentru proiectele viitoare. Masterplanul isi propune sa imbunatateasca infrastructura deja existenta, sa dezvolte un sistem de transport urban sustenabil si prietenos cu mediul si sa definitiveze reteaua centrala TEN-T in Romania”, arata sursa citata.

Cresterea eficientei energetice, protejarea resurselor naturale si incurajarea prevenirii riscurilor in ceea ce priveste schimbarile climatice reprezinta alte obiective importante ale POIM 2014-2020. Programul va sustine, de asemenea, capacitatea Romaniei de a-si indeplini obligatiile din domeniul mediului, in special in ceea ce priveste gestionarea resurselor de apa si a deseurilor, cu un impact pozitiv asupra calitatii vietii cetatenilor.

Sursa articolului: hotnews.ro

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn