Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Cât de săracă este cu adevărat Moldova. Statistica groazei, după 25 de ani de izolare intenţionată a regiunii nord-est

Şefii administraţiei din Iaşi au prezentat date detaliate despre situaţia economică catastrofală în care se află în acest moment regiunea Moldovei.

Niciunul dintre guvernele României postdecembriste n-a prioritizat pentru investiţii zona Moldovei, în ciuda faptului că regiunea reprezintă 20% din suprafaţa şi populaţia ţării şi se află într-un stadiu grav de subdezvoltare.
Un motiv pentru ignorarea cu intenţie a nord-estului României este reprezentat, cred analiştii politici locali, de faptul că, dintre cei 15 prim-miniştrii postdecembrişti, unul singur provine din Moldova. Este vorba despre ieşeanul Mihai Răzvan Ungureanu, care a avut însă un mandat de doar trei luni, la începutul anului 2012.
Pe de altă parte, de-a lungul anilor, atât parlamentarii, cât şi liderii politici regionali au făcut un lobby ineficient la centru.
Consecinţele izolării sistematice au fost sintetizate într-un raport prezentat astăzi, 5 decembrie, în cadrul unei întâlnirii între parlamentarii de Iaşi, reprezentanţi ai mediului de afaceri, şefii Primăriei Iaşi şi ai Consiliului Judeţean Iaşi:
– 3% din investiţiile străine în România;
– 7% din cifra de afaceri a României;
– 4,7% din exporturile României;
– 29% indicele de disparitate al PIB/locuitor faţă de media UE;
– 17% din salariul mediu al UE;
– 58% din populaţie locuieste în mediul rural, majoritatea fără canalizare si apă curentă;
– 40% drumuri de pământ, 15% drumuri asfaltate, 45% drumuri pietruite în Zona Metropolitană Iasi – Pol de Dezvoltare.

Pentru mai multe informații accesați: http://m.adevarul.ro/locale/iasi/cat-saraca-adevarat-moldova-statistica-groazei-25-ani-izolare-intentionata-regiunii-nord-est-1_5481e030a0eb96501e662690/index.html

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Alte articole

Distribuie

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn