Şefii administraţiei din Iaşi au prezentat date detaliate despre situaţia economică catastrofală în care se află în acest moment regiunea Moldovei.
Niciunul dintre guvernele României postdecembriste n-a prioritizat pentru investiţii zona Moldovei, în ciuda faptului că regiunea reprezintă 20% din suprafaţa şi populaţia ţării şi se află într-un stadiu grav de subdezvoltare.
Un motiv pentru ignorarea cu intenţie a nord-estului României este reprezentat, cred analiştii politici locali, de faptul că, dintre cei 15 prim-miniştrii postdecembrişti, unul singur provine din Moldova. Este vorba despre ieşeanul Mihai Răzvan Ungureanu, care a avut însă un mandat de doar trei luni, la începutul anului 2012.
Pe de altă parte, de-a lungul anilor, atât parlamentarii, cât şi liderii politici regionali au făcut un lobby ineficient la centru.
Consecinţele izolării sistematice au fost sintetizate într-un raport prezentat astăzi, 5 decembrie, în cadrul unei întâlnirii între parlamentarii de Iaşi, reprezentanţi ai mediului de afaceri, şefii Primăriei Iaşi şi ai Consiliului Judeţean Iaşi:
– 3% din investiţiile străine în România;
– 7% din cifra de afaceri a României;
– 4,7% din exporturile României;
– 29% indicele de disparitate al PIB/locuitor faţă de media UE;
– 17% din salariul mediu al UE;
– 58% din populaţie locuieste în mediul rural, majoritatea fără canalizare si apă curentă;
– 40% drumuri de pământ, 15% drumuri asfaltate, 45% drumuri pietruite în Zona Metropolitană Iasi – Pol de Dezvoltare.
Pentru mai multe informații accesați: http://m.adevarul.ro/locale/iasi/cat-saraca-adevarat-moldova-statistica-groazei-25-ani-izolare-intentionata-regiunii-nord-est-1_5481e030a0eb96501e662690/index.html