Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Care sunt observatiile Comisiei Europene fata de Master Planul de Transport si Strategia de Implementare care stabileste prioritatea proiectelor de infrastructura. Cum raspunde Ministerul Transporturilor

Reprezentantii Comisiei Europene au transmis in scris in urma cu trei zile ce observatii au fata de varianta finala a Master Planului General de Transport adoptata de Romania si fata de Strategia de Implementare, documentul insotitor care stabileste prioritizarea proiectelor.

Comisia cere, printre altele, ca strategia de implementare sa ia in considerare ciclul de implementare a proiectelor si standardele de cost fundamentate pe criteriul “lipsa coridor” (missing links) si recomanda ca prioritizarea sa tina cont de scenariul bazat pe performanta economica si apartenenta la reteaua TEN-T.

In plus, oficialii europeni considera ca imprumuturile pentru proiectele de infrastructura – aprobate la un plafon de 7 miliarde printr-un memorandum al Guvernului – trebuie sa se incadreze in angajamentele pe care Romania le are in privinta deficitului bugetar, ca stat membru al UE.

Vezi toate observatiile Comisiei si ce raspunsuri dau autoritatile romane de la Transporturi.

Autoritatile de la Transporturi s-au intalnit la inceputul lunii la Bruxelles cu expertii Comisiei Europene pentru a discuta pe marginea variantei finale a Master Planului General de Transport si a Strategiei de Implementare, documentul cheie care stabileste prioritizarea proiectelor de infrastructura din MasterPlan.

La acea intalnire, expertii europeni au facut o serie de observatii legate de MasterPlan si Strategia de Implementare, iar partea romana s-a angajat ca vor ingloba observatiile primite in documentele aflate in lucru pana in luna aprilie cand va avea loc o noua serie de discutii.

Pe langa aspectele prezentate mai jos in tabel, reprezentantii de la Transporturi mai precizeaza ca oficialii europeni “solicita, de asemenea, ca Master Planul General de Transport sa fie agreat la nivel politic, chiar si la nivelul Parlamentului si recomanda conlucrarea indeaproape a MT cu expertii JASPERS in ceea ce priveste aspectele tehnice si corectiile necesare la nivelul MPGT”.

“Varianta finala a Master Planului General de Transport, care va include si ultimele corectii pe care MT le va face in urma observatiilor Comisiei Europene, va fi prezentata la Bruxelles pana la 9 aprilie 2015, conform programului convenit”, potrivit MT.

Ministerul Transporturilor a prezentat joi observatiile primite acum si in scris de la Comisia Europeana, alaturi de masurile propuse de catre oficialii din Minister.

Tabelul transmis de catre Ministerul Transporturilor il puteti accesa aici.

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn