Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Bătaie de joc cu proiectul Autostrăzii Iaşi – Târgu Mureş

De şapte luni, oficialii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România nu sunt în stare să demareze trei licitaţii * selecţiile vizează revizuirea documentaţiilor tehnice la autostrada care ar lega Moldova de Transilvania * iniţial, deschiderea ofertelor pentru cele trei tronsoane ale autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş a fost programată pentru 17 iulie 2014 * recent, după amânări repetate, compania a anunţat un nou termen: 15 ianuarie 2015 * valoarea totală a contractelor depăşeşte 113 milioane de lei

Licitaţiile pentru revizuirea studiilor tehnice la cele trei tronsoane ale viitoarei autostrăzi care ar asigura legătura Moldovei cu Transilvania devin o mascaradă în toată regula. Recent, oficialii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) au anunţat o nouă dată pentru deschiderea ofertelor la „Revizuirea Studiului de Fezabilitate“ pentru viitoarea Autostradă Iaşi-Târgu Mureş. Acest drum a fost împărţit în trei tronsoane şi scos la licitaţie în tot atâtea contracte. Ofertele pentru revizuirea documentaţiei tehnice trebuiau deschise la 17 iulie 2014, însă licitaţiile au fost amânate de mai multe ori. Recent, CNADNR a anunţat un nou termen pentru deschiderea ofertelor: 15 ianuarie 2015.

Bugete de zeci de milioane de lei
La finele lunii mai 2014 au fost anunţate trei licitaţii cu bugete considerabile pentru refacerea documentaţiilor la Autostrada Iaşi-Târgu Mureş. Astfel, pentru „Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu Neamţ (Paşcani)-Iaşi-Ungheni“ s-au estimat costuri între 26,1 şi 30,9 milioane de lei, fără TVA. Contractul de „Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Ditrău- Târgu Neamţ“ este estimat la 43,6 milioane de lei, fără TVA. Pentru contractul „Revizuire Studiu de Fezabilitate pentru Autostrada Târgu Mureş- Ditrău“ bugetul este estimat între 33,2 şi 39,3 milioane de lei. Practic, pentru revizuirea întregii documentaţii la Autostrada Iaşi- Târgu Mureş, împărţită în trei tronsoane, se pun la bătaie bugete care în total pot depăşi 113 milioane de lei, fără TVA, asta în condiţiile în care CNADNR a mai cheltuit alte milioane de euro cu studii de fezabilitate pentru aceeaşi rută.

Se evaluează cererile de finanţare
Banii pentru cele trei studii ar trebui asiguraţi din fonduri europene alocate prin Programul Operaţional Sectorial Transport (POST). Cu toate acestea, deşi proiectul este scos la licitaţie din vară, finanţarea lui nu este sigură, fapt ce reiese dintr-un document oficial. În această toamnă, şefii din Ministerul Transporturilor au răspuns unei interpelări iniţiate de deputatul Viorel Blăjuţ privind derularea licitaţiilor pentru revizuirea documentaţiilor tehnice la Autostrada Iaşi-Târgu Mureş. Potrivit documentului, abia în august, la o lună de la primul termen anunţat de CNADR pentru licitaţiile de revizuire, au fost depuse la Autoritatea de Management a POST cereri de finanţare pentru cele trei studii. „În urma evaluării cererilor de finanţare şi a aprobării acestora, se vor întocmi şi semna contractele de finanţare ale proiectelor. În prezent, cele trei cereri de finanţare se află în etapa de verificare administrativă“, se arată în documentul oficial. Acelaşi act arată că „la nivelul Autorităţii de Management pentru Programul Operaţional Sectorial «Transport» 2007-2013 nu au fost depuse până în acest moment, cereri de finanţare care să vizeze construcţia Autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş“.

Pentru mai multe informații accesați:
http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/economie/bataie-de-joc-cu-proiectul-autostrazii-iasi-targu-mures–181379.html

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

Alte articole

Distribuie

Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn