Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Bani aruncați pe apa sâmbetei: 6 milioane de euro pentru un desen care nu-i folosește Iașului

Peste şase milioane de euro vor fi cheltuiţi pentru un studiu de fezabilitate (SF) pentru autostrada Târgu Mureş-Ditrău. Însă până va începe construcţia autostrăzii, SF-ul riscă să fie deja expirat, iar Compania de Autostrăzi nevoită să scoată alţi bani din buget.

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a semnat miercuri contractul pentru revizuirea studiului de fezabilitate (SF) pentru „Autostrada Târgu Mureş – Ditrău”. Contractul a fost atribuit asocierii Aecom Ingenieria SRL – Consitrans SRL – Search Corporation SRL şi are o valoare totală de 28,1 milioane de lei cu TVA, echivalentul a 6,25 de milioane de euro.

„Proiectul are ca scop realizarea unui sector de autostradă între Târgu Mureş – Ditrău, în vederea asigurării infrastructurii de bază necesară cererii de transport în creştere, asigurând un grad ridicat de siguranţă a traficului rutier”, a anunţat CNADNR. Cu toate acestea, deşi contractul a fost semnat acum, segmentul de drum face parte din autostrada Târgu Mureş – Iaşi, care urmează să fie construită din 2023, şi pentru care studiul de fezabilitate era programat să fie realizat începând din 2021, conform ultimei variante a Master Planului de Transport.

Durata contractului semnat miercuri este de 17 luni, adică ar urma să fie gata în toamna anului 2016, cu şapte ani înainte de a începe construcţia autostrăzii. Astfel că atunci autorităţile ar putea fi nevoite să facă din nou o actualizare a SF-ului, având în vedere că durata de viaţă a unui SF este de doi ani.

Studiul de fezabilitate pentru Târgu Neamţ – Iaşi –Ungheni a fost lansat la licitaţie în luna mai anul trecut, dar deschiderea ofertelor a fost amânată de şapte ori. Ultimul termen anunţat pentru deschiderea ofertelor a fost 3 februarie.

Valoarea estimată a studiului de fezabilitate era de 26,1 milioane de lei, echivalentul a 5,9 milioane de euro. Autostrada Târgu Mureş – Iasi are, potrivit Master Planului General de Transport, un cost de circa 4,1 miliarde de euro. Autostrada care va lega Transilvania de Moldova va fi “fazată”, adică va fi construită în două etape. Într-o primă etapă va fi construit un drum expres, iar apoi va fi transformată în autostradă, scrie gandul.info.Autostrada Târgu Mureş-Iaşi este împărţită în trei tronsoane: Târgu Mureş – Ditrău, de 92 de kilometri, Ditrău – Târgu Neamţ, de 118 kilometri, şi Târgu Neamţ – Iaşi, de 78 de kilometri.Până în 2020 România va avea, potrivit Master Planului de Transport, peste 1.300 de km de autostrăzi noi, 1.900 de km de drumuri expres şi 2.800 de km de drumuri Transregio. Valoarea tuturor proiectelor este de peste 26 de miliarde de euro.

Articolul a fost difuzat de Agenda de Iasi

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn