Zeci de autostrazi si drumuri expres cu termene de implementare imediate, dar care costa de 7 ori mai mult decat toti banii europeni alocati pentru domeniul rutier.
Proiectul Romaniei pentru Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) 2014 – 2020, programul sub care se vor derula marile proiecte de infrastructura pe fonduri europene in urmatorii opt ani, a intrat in dezbatere publica, iar Ministerul Fondurilor Europene organizeaza si o conferinta pe aceasta tema in saptamana ce urmeaza. Proiectul de POIM a fost transmis si Comisiei Europene in octombrie anul trecut si vine impreuna cu o lista de proiecte de autostrazi si drumuri expres cu termene de implementare in viitorul foarte apropiat, unele incepand chiar cu 2015, si care vor fi realizate din fondurile europene din perioada 2014 – 2020. Problema e ca cele 21 de proiecte de autostrazi si drumuri expres din lista ajung la o valoare estimata de peste 22 miliarde de euro, in timp ce alocarea financiara pe intreg sectorul rutier abia ajunge la 3,3 miliarde de euro.
Documentul pe care Romania l-a transmis la CE in octombrie 2014, acum in dezbatere publica si in tara
Pe Programul Operational Infrastructura Mare (POIM) aferent exercitiului financiar european 2014 – 2020 este programul sub care toate proiectele de autostrazi, drumuri expres si national, cai ferate, navale sau aeriene finantate prin fonduri europene nerambursabile vor fi implementate in Romania in urmatorii opt ani.
Propunerea Romaniei pentru POIM a fost transmisa Comisiei Europene in octombrie 2014, iar in prezent documentul se afla in dezbatere publica pentru definitivarea sa. Mai mult, saptamana ce urmeaza, pe 19 ianuarie, Ministerul Fondurilor Europene va organiza si o conferinta de dezbatere publica asupra proiectului de program.
Documentul de proiect POIM 2014 – 2020 poate fi consultat in intregime aici si sta la baza informatiilor publicate in articolul ce urmeaza.
POIM – Peste 9,4 miliarde de euro pentru intreaga infrastructura romaneasca, impartiti in opt axe prioritare
In total, POIM dispune de circa 9,42 miliarde de euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana si este impartit pe opt axe prioritare; cele mai importante in ceea ce priveste cuantumul de fonduri sunt primele trei axe, iar primele doua – Axa Prioritara 1 (AP1) si Axa Prioritara 2 (AP2) – sunt cele sub care vor fi derulate marile proiectele pe segmentul de transporturi: rutier, feroviar, naval si aerian.
Axa Prioritara 1 “Îmbunătățirea mobilităţii prin dezvoltarea reţelei TEN-T și a transportului cu metroul” este finanţată din Fondul de Coeziune [n.r – AP1 insumeaza 3,4 mld. euro din FC si cofinantare nationala de 1,135 mld. euro]. Astfel, gradul de finantare europeana nerambursabila pe AP1 prin Fondul de Coeziune este de 75%. (detalii la pagina 228 )
De remarcat ca pe segmentul rutier, AP1 propune investitii pe reteaua TEN-T , dar nu spune clar care anume – Core sau Comprehesive . Spre deosebire, pe segmentul feroviar se precizeaza clar ca investitiile vor fi pe reteaua TEN-T centrala (Core) . (pagina 33 )
Fondurile nerambursabile din FC sunt completate de FEDR (Fondul European pentru Dezvoltare Regionala) prin Axa Prioritara 2 [n.r. – 1,728 mld. euro prin FEDR si 0,576 mld. euro cofinantare nationala], “orientată spre soluționarea celorlalte aspecte legate de infrastructura de transport care completează investițiile în rețeaua TEN-T”. Gradul de finantare europeana nerambursabila pe AP2 prin FEDR este tot de 75%. (detalii la pagina 228)
Pentru mai multe informații, puteți să accesați: http://m.hotnews.ro/stire/19083738