Autostrada, un vis spulberat

Postat pe 12 august 2015

Revolutie la Iasi! Cauza? Iasul nu va avea in urmatorii ani o autostrada care sa-l uneasca de vestul tarii. Intr-o dezbatere pe tema “Moldova vrea autostrada”, care a avut loc aseara, reprezentanti ai societatii civile au avut reactii vehemente la adresa politicienilor, acuzandu-i pe acestia ca nu s-au implicat suficient pentru construirea unei astfel de sosele.

Din pacate, au lipsit de la dezbatere chiar reprezentantii PSD, adica politicienii din partidul aflat la guvernare, in conditiile in care tocmai Guvernul a scos autostrada Est-Vest de pe lista obiectivelor prioritate ce vor fi finantate de Uniunea Europeana.

In schimb, au fost prezenti reprezentanti ai UNPR, PMP si PNL.

Petitii peste petitii, protest de Ziua Unirii pentru ca autostrada Ungheni-Iasi-Targu Mures sa intre in masterplanul general de transport al Romaniei.

Rezultatul?

Multe promisiuni din partea Guvernului, dar niciun rezultat, pentru ca autostrada nici macar nu figureaza integral in documentul oficial aprobat de Comisia Europeana.

“Ultima varianta care a iesit din joben si agreata de Comisia Europeana, avem doar un segment de autostrada si acela, doar in anumite conditii si acela insuficient si poate cel mai putin util, asadar, pe mine personal pe noi ne-a asurzit tacerea care s-a lasat dupa aceasta veste,” a declarat Marius Alexe, organizator eveniment.

Oamenii de afaceri din Iasi sunt consternati de deciziile Guvernului de a face o autostrada care sa lege Bacaul de Brasov si de a refuza construirea unei sosele asemanatoare acre sa treaca prin Iasi si care sa aiba drept consecinta dezvoltarea intregii zone.

“Acest masterplan e facut ca sa nu fie realizat si ca sa puna moldovenii contra moldoveni, vii cu Bacau Pascani …ce legatura are aceasta chetsiune? Noi trebuie sa avem autostrazi care sa lege estul cu vestul, nu ne trebuie nord sud, noi nu mergem spre Bucuresti ca nu de acolo vine prosperitatea noi trebuie sa avem legatura est vest. Si autostrada trebuie sa se faca pe aceasta directie si locul cel mai important este trecerea muntilor, pe aceea trebuia prevazuta!,” a declarat Gheorghe Plesu, presedinte Asociatia Oamenilor de Afaceri Iasi.

Reprezentantii firmei de consultanta AECOM, care a realizat studiile pentru intocmirea documentatiei din masterplanul general de transport, au afirmat ca nu se tine cont de ceea ce ei realizeaza, ci ca, de fapt, decizia politica este cea mai importanta.

Ei au dat astfel de inteles ca din vina guvernantilor Moldova nu va avea cel putin pana in 2020 sansa de a beneficia de macar un tronson de autostrada.

“Ne-am interesat la cei de la AECOM, o companie nationala de renume cum fac asemenea lucruri, raspunsul lor a fost ca pana la urma ultimul pix este cel politic,” a declarat Marius Alexe, organizator.

Nici un reprezentant iesean al PSD nu a fost prezent la dezbaterea “Moldova vrea Autostrada”. De altfel, si europarlamentarul social- democrat Corina Cretu, care este si comisar european pentru Politica Regionala, a refuzat sa faca lobby pentru ca Iasul sa aiba autostrada si a pasat responsabilitatea pe umerii Guvernului Ponta.

“In iulie am trimis un document la Corina Cretu la Comisia Europeana pentru masterplan care mi-a raspuns: a spus ca responsabilitatea totala este a Guvernului Romaniei,” a declarat Petru Movila, deputat PMP.

In varianta optimista, Romania ar putea implementa proiecte dar numai accesand imprumuturi externe care sa completeze fondurile existente.

In senariul pesimist, Romania va face mai putine proiecte, bazandu-se doar pe banii europeni si cofinantarile nationale.

Si asta in conditiile in care in care in varianta finala a masterplanului au fost prevazute investitii in valoare de 36,7 miliarde de euro, cu 8,6 miliarde de euro mai putin decat initial

Sursa articolului: Tele M.


4 Raspunsuri pentru "Autostrada, un vis spulberat"

 • Alexandru Bogdan
  18 septembrie 2015 (7:34)
  Raspunde

  “Noi trebuie sa avem autostrazi care sa lege estul cu vestul, nu ne trebuie nord sud, noi nu mergem spre Bucuresti ca nu de acolo vine prosperitatea noi trebuie sa avem legatura est vest”
  Fratilor voi chiar vreti prosperitate, idei vestice, o clasa mijlocie puternica, alegeri corecte si alte marafeturi europene si democratice? Sunteti rupti de realitate. Pai imptriva acestor lucruri au luptat in ultimii 25 ani toate partidele izvorate din gandirea titanica a lui Nea Nelu; impotriva acestor lucruri au votat majoritatea moldovenilor.
  O populatie prospera are timp sa-si puna intrebari de tipul “ce se intampla cu impozitele noastre”sau “de ce are Romania datoriile publice uriase pe care le-a agonisit in 25 an”si alte “fleacuri”. O populatie flamanda si indobitocita voteaza pe un kilogram de zahar si o bere.
  Faptul ca va puneti aceste intrebari arata ca au inceput sa se trezeasca si moldovenii. Asa sa dea Dumnezeu. Numai sa nu fie floarea care nu aduce primavara.
  O zi buna tuturor.
  ABM

 • Mihaila Gheorghe
  3 noiembrie 2015 (16:34)
  Raspunde

  Ar fi foarte bine sa se trezeasca lumea la realitate(MOLDOVENII) macar acum in cel din urma ceas,macar tinerii caci sunt mai zvelti la minte sa iasa in strada sa ceara sa se faca si pentru noi MOLDOVENII o autostrada care near ajuta enorm de mult,dar?…

 • ionut
  10 aprilie 2017 (18:30)
  Raspunde

  Nimeni nu are interes sa lege Moldova de vest..noi trebuie sa fim sclavii lor…singura solutie este autonomia zonei noastre si dupa sa ne facem noi singur autostrazi cu banii de pe impozite care merg la Bucuresti la hotii aia si cand o sa vada ca pierd voturi si teren poate poate o sa faca si la noi ceva asa sa ne clateasca ochii

  • Gheorghita Gabriel
   6 noiembrie 2017 (6:49)
   Raspunde

   Bravo ! Și eu cred și gândesc la fel !


Ai o parere despre subiectul de mai sus?

Poti folosi cod HTML