Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Autostrada Târgu Mureș – Iași este esențială. Va fi făcută cu fonduri europene

Prim-ministrul Victor Ponta a acordat un interviu în care vorbeşte despre vizita pe care o efectuează în aceste zile în state din zona Golfului Persic, dar şi despre autostrada Iași – Târgu Mureș.

AGERPRES: Aţi marcat trei ani de la căderea Guvernului Ungureanu, aţi făcut şi un bilanţ al principalelor momente de atunci, care sunt concret obiectivele până în 2016? Vorbeaţi, la un moment dat, de prioritatea pe care o s-o daţi legii salarizării bugetarilor, până la sfârşitul anului. Ce alte proiecte mari mai aveti in vedere?

…Victor Ponta: Ştiţi, noi ne-am obişnuit în România să avem un program de guvernare în campania electorală, pe care după aceea nimeni nu-l mai urmăreşte şi nu-l mai verifică.Cred că ar fi prima dată, după foarte mult timp, şi asta am încercat să reliefez pe 27 aprilie, sigur voi spune încă o dată pe 7 mai când este, să zic, ziua de învestitură, dar mai ales cel mai important este la anul, la finalul mandatului, ce a fost în programul de guvernare, ce am făcut şi ce nu am reuşit, pentru că ar fi absurd să spun că, gata, am făcut tot sută la sută. Şi atunci, principalele elemente: am promis şi a fost un lucru esenţial în votul pe care l-am obţinut după aceea, în decembrie, să redăm pensiile şi salariile care au fost tăiate şi aici este termenul general pensii-salariu. Vorbim şi de indemnizaţiile tăiate pentru persoanele cu dizabilităţi, vorbim de pensiile personalului navigant, ale diplomaţilor şi am reuşit acest lucru.Am promis, de asemenea, să ieşim din recesiunea economică, să avem o creştere economică sustenabilă. Este al patrulea an în care România creşte economic peste media Uniunii Europene.

Am promis trei lucruri pe zona economică şi anume păstrarea cotei unice — evident s-a păstrat, scutirea de impozit a profitului reinvestit — lucru realizat anul trecut şi reducerea contribuţiilor de asigurări sociale cu 5 la sută — realizat anul trecut.Am promis, de asemenea, în programul de guvernare, reducerea TVA-ului la cota anterioară, de 19% — 9% de la 1 iunie la alimente şi 20% la 1 ianuarie înseamnă, de fapt, 18%. Astea sunt partea de realizări. Ce avem ca priorităţi pentru … Bun, deblocarea fondurilor europene de la 7% la 55%, ce a rămas în mod sigur de făcut şi sunt nemulţumit, şi am şi spus-o, este partea de infrastructură, acolo unde am tot stat: licitaţii, contestaţii, am pornit proiecte, a trebuit să reziliem, însă sunt optimist că, în acest an, nu doar că vom semna, ci vom începe sau vom finaliza anumite lucrări de infrastructură.De exemplu, anul viitor, cu siguranţă, de la graniţa cu Ungaria până dincolo de Sibiu, la intrarea în defileul Oltului, va fi autostradă. De asemenea, celelalte esenţiale şi anume Sibiu — Piteşti, Târgu Mureş — Iaşi, care sunt pe fonduri europene, vor fi, de asemenea, în procedurile de … Cred să se termine procedurile să putem să ne apucăm de lucru.O altă idee, şi cu asta închei, n-am avut-o în programul de guvernare, dar o cere toată lumea, şi anume ideea de a face un pic de ordine în partea de salarizare a personalului din administraţia publică şi, aici, eu întotdeauna detest când se spune bugetarii. Bugetarul sună aşa o chestie, unul care stă degeaba şi primeşte bani nemunciţi. Realitatea este că prin bugetari se înţeleg şi profesorii, medicii, pompierii şi cei din administraţie care îşi fac treaba. Or, aşa a rămas, din 2010, când spunea cineva cu omul gras şi cu omul slab.

Realitatea este că, fără o administraţie bine plătită, adică fără medici bine plătiţi, fără profesori, fără pompieri, fără poliţişti, fără militari, fără funcţionari publici, nu ai cum să ai o economie care să prospere, pentru că te opreşti în birocraţie. Noi acum avem un haos pe care am încercat să-l îndreptăm, dar doar l-am peticit legat de partea de salarizare şi, cu siguranţă, proiectul pe care doamna Rovana Plumb îl are în formă avansată de a reaşeza lucrurile în nişte norme cât de cât decente e o altă provocare, dar şi asta va fi o reformă care, dacă o începem şi o punem în aplicare în 2016, va dura cel puţin un an-doi pentru a fi implementată.Citiţi tot interviul pe agerpres.ro

Articolul a fost preluat din Agenda de Iași.

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn