Autostrada la Sfantul Asteapta

Postat pe 13 iulie 2015

Moldova ar trebui sa isi ia gandul de la autostrada Iasi – Targu Mures. Ministerul Transporturilor a anuntat ca licitatia pentru studiul de fezabilitate a fost anulata din motive de neconformitate. Procedura a fost lansata in urma cu un an, iar in februarie anul acesta, a avut loc deschiderea de oferte. Contractul a fost estimat de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale la peste 26 milioane de lei.

Deputatul Petru Movila a cerut detalii in plenul Camerei Deputatilor despre stadiul in care se afla proiectul autostrazii Ungheni-Iasi-Targu Mures. Iar raspunsul Ministerului Transportorilor a naruit sperantele moldovenilor. Lucrarile la autostrada nu vor incepe prea curand.

“La fel si acum sub acoperirea ca ste o licitatie care nu a indeplinit conditiile legale, nu avem inca explicatia de ce, proiectul autostrazii Ungheni – Iasi -Targu Mures este pierdut la acest moment. Este foarte clar faptul ca PSD de la Iasi nu conteaza in ecomonia guvernului Ponta si nici Moldova, regiunea cea mai saraca si regiunea care a dat de fapt cele mai multe voturi pentru PSD in 25 ultimii, deci regiunea Moldova nu conteaza,” a declarat Petru Movila, deputat PMP Iasi.

Ministerul Transporturilor a raspuns ca licitatia a fost anulata din cauza ca nicio firma nu a indeplinit conditiile din caietul de sarcini.

„Dupa verificarea ofertelor operatorilor economici, licitatia a fost anulata din cauza neconformitatii acestora. Sursele de finantare pentru acest sector de autostrada sunt prevazute din fondul de coeziune, valoarea estimata fiind de 1,4 miliarde de euro. Începerea lucrarilor în vederea construirii acestui tronson de autostrada va fi cunoscuta dupa finalizarea revizuirii studiului de fezabilitate,” se arata intr-un document trimis de Ministerul Transporturilor.
La sfarsitul lunii iunie, deputatul Petru Movila a solicitat sprijin si din partea Comisiei Europene, mai precis a europarlamentarului Corina Cretu. Raspunsul sau este la fel de vag: practic, ea a plasat responsabilitatea pe umerii Guvernului Romaniei.

“Prioritatile sectorului de transporturi din Romania vor fi identificate in Master Planul de transport care va reprezenta strategia nationala de transport a Romaniei pana in anul 2030. Acest document strategic nu este inca finalizat, iar cele mai recente discutii dintre autoritatile romane responsabile si serviciile Comisiei s-au concentrat asupra criteriilor pentru prioritizarea proiectelor, startegie de implementare si evaluare strategica de mediu,” se arata in documentul trimis de europarlamentar Corina Cretu.

Mai mult de atat, la finalul documentului, Corina Cretu ii recomanda deputatului Petru Movila sa ia legatura cu reprezentantii Ministerului Transporturilor, singuirii abilitati sa faca demersurile pentru realizarea autostrazii Iasi – Targu Mures sa fie realizata.

Articolul a fost difuzat de Telem.ro


Nici un raspuns pentru "Autostrada la Sfantul Asteapta"


    Ai o parere despre subiectul de mai sus?

    Poti folosi cod HTML