Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

Autostrada, la mana Guvernului

Veste surprinzatoare pentru Iasi. Comisia Europeana este dispusa sa finanteze construirea unui drum care sa lege Moldova de Transilvania, fie ca este vorba de o autostrada, fie de un drum expres. Singura cerinta a forului comunitar este ca Guvernului Romaniei sa spuna foarte clar ce anume vrea si sa justifice cu argumente solide alegerea.

Comisarul european pentru Transporturi a afirmat ca decizia trebuie luata rapid, pentru ca si asa s-a pierdut un an in care s-ar fi putut aloca bani.

In timp ce iesenii asteapta de ani buni construirea unei sosele rapide care sa lege Moldova de Transilvania, demnitarii bucuresteni se joaac de-a autostrada. Daca in loc sa lucreze la un masterplan pe care l-au modificat in nenumarate randuri ar fi intocmit un plan clar, atunci deja s-ar fi realizat un prim tronson al soselei pe care o asteapta intreaga Moldova. Un grup de parlamentari romani, printre care se numara si deputatul iesean Petru Movila, au luat legatura cu europarlamentarul PMP Siegfried Muresan si, cu ajutorul acestuia, au cerut cateva raspunsuri de la comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc. Informatiile transmise de acesta au fost surprinzatoare.

Demnitarul european a spus ca forurile europene sunt dispuse sa finanteze construirea unei autostrazi ori a unui drum expres, insa numai in conditiile in care Guvernul Romaniei isi va argumenta foarte bine optiunea.

“Decizia privind standardul constructiei, cu drum expres sau autostrada, apartien autoritatilor nationale. Totusi, alegerea intre drum expres si autostrada ar trebui sa fie evaluata minutios si justificata de catre autoritatile romane, tiannd seama de geometria rutiera si de estimarile traficului”, se arata in raspunsul dat de comisarul european pentru Transporturi, Violeta Bulc.

In ceea ce priveste finantarea, aceasta ar putea veni prin programul TEN T, in cazul unei autostrazi, sau prin fonduri structurale si investitii europene ori prin mecanismul pentru interconectarea Europei, in cazul drumului expres. Din pacate, s-a pierdut deja un an, pentru ca prin programele din urma finantarile au inceput in 2014, iar atunci nici macar nu se stia daca se va construi vreun drum intre Moldova si Transilvania.

De altfel, acum abia se lucreaza la refacerea studiilor de fezabilitate, desi ministrul Transporturilor, Ioan Rus, a avansat saptamana trecuta anumite sume. In aceste conditii, este clar ca realizarea unei legaturi rutiere rapide intre cele doua provincii depinde doar de rapiditatea cu care se va misca Guvernul Ponta.

“Cred ca este important si, cum s-a spus si din discutiile avute la Bruxelles, ca responsabilitatea principala este a statului roman, care trebuie sa clarifice ce vrea: autostrada sau drum expres, sa pregateasac documentatia corespunzatoare in acest sens. De asemenea, este prezentat in raspunsul pe care l-am primit de la comisar Bulc prin intermediul colegului meu, europralamentarul Siegfried Muresan, faptul ca in functei de tipul de cale de comunicare este si alte mecanisme de finantare a drumurilor expres, de exemplu printr-un mecanism de interconectare europeana, deci Romania ar putea aborda si acest buget, acest tip de finantare”, a spus deputatul PMP Petru Movila.

Parlamentarul mai spune insa ca acum exista senzatia ca Guvernul Romaniei nu stie ce vrea sa faca. Initial, s-au scos la licitatie lucrarile de realizarea studiilor de fezabilitate pentru realizarea unei autostrazi, in conditiile in care, recent, s-a stabilit ca autostrada va fi doar pe portiunea Ungheni – Iasi – Targu Neamt, intre Targu Neamt si Targu Mures urmand sa fie drum expres.

Sursa materialului: Tele M

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn