Joi 4 decembrie, la ora 12, la Piatra Neamţ, sunt aşteptaţi toţi şefii de Consilii Judeţene din Moldova şi toţi primarii de reşedinţe de judeţ dar şi ai altor oraşe. Toţi vor fi invitaţi să semneze un protocol prin care se cere Guvernului să lege rapid Moldova de Ardeal printr-o autostradă care să traverseze Carpaţii.
“Am făcut eu invitaţiile pentru că cineva trebuia s-o facă, dar organizatorul este asociaţia tuturor judeţelor Moldovei, EURONEST. Nici măcar nu mai vorbim de autostrada Iaşi – Târgu Mureş, să nu se supere ceilalţi moldoveni, vorbim de o legătură Moldova – Ardeal. Trebuie să forţăm mâna Guvernului pentru a se face autostradă, altfel masterplanul convenit deja de Guvern cu UE va condamna Moldova la sărăcie. Până în 2022 nici măcar nu vom putea spera la drum expres, darămite autostradă”, a spus Cristian Adomniţei luni seară la TELE M. El a explicat de ce a recurs la acest extrem de a chema toţi factorii politici importanţi din Moldova: “autostrada nu este a mea, e prea mare proiectul să şi-l asume cineva. E o necesitate a Moldovei, fără acest proiect Moldova nu are speranţa de a ieşi din sărăcie. Acum a trecut campania, nu mai există pericolul ca şefii politici de la Bucureşti să închidă gura liderilor din teritoriu. Sper ca domnul Nichita să nu se mai teamă de domnul Ponta, deşi acesta din urmă a promis de mai multe ori ieşenilor construirea autostrăzii”.
Economia duduie unde există rută rapidă spre Vest
Şeful judeţului a folosit apoi argumente economice pentru a justifica necesitatea construirii imediate a unei rute rapide spre Vest: “deja e mult mai scump să cari marfă de la Iaşi la Munchen sau Viena decât de la Cluj la Viena. Nu mai spun că iarna, din cauza lipsei autostrăzii, nu ai garanţia că duci marfa de la Iaşi măcar la Cluj, darămite în Vest. Aşa că de ce ar construi cineva o fabrica în Moldova în loc să o facă în Ardeal? DE asta s-a ajuns ca toţi copiii moldovenilor să aştepte ziua terminării şcolii pentru a migra în ITalia, Germania sau oriunde în afara ţării în loc să stea aici, alături de părinţi”.
E răspunderea Guvernului
Cristian Adomniţei a explicat apoi unde sunt banii pentru construcţia autostrăzii: “la nivel local sigur nu, dar nici Guvernul nu are bani de asemenea investiţii. Speranţa stă în Uniunea Europeană, cea care a acceptat deja să dea bani dar a cerut un contract cadru. Iar acest contract numit masterplan prevede, în varianta asumată azi de guvernul Ponta, ca în Moldova să nu fie început nici un şantier de autostradă până în 2022. Ori noi trebuie să convingem Guvernul să schimbe acest MasterPlan. Avem deja susţinerea preşedintelui Klaus Johanis, o spun până mă va fugări pentru că-i pun în cârcă un asemenea angajament, deci decizia depinde acum numai de Guvern. De Victor Ponta depinde acum dacă Moldova are speranţa de a scăpa de sărăcie sau rămâne la fel de necăjită ca până acum”, a spus Adomniţei.
Ambasadorul local al lui Ponta fluieră la Lună
Reprezentantul local al premierului PSD nu dă mari speranţe ieşenilor şi moldovenilor, în general. Gheorghe Nichita a evitat în ultima vreme oprice referire directă la autostradă, pomenind -doar când a fost obligat de presă – de un ipotetic drum expres ce ar urma să fie construit abia după 2022. “În „ciuda unor entuziasme de moment, este nevoie de raţiune. Proiectele pot fi realizate doar printr-un efort comun”, a declarat Nichita la ceremonia de 1 decembrie.
Da, e vorba de acelaşi Nichita care se jura în mai 2014 că autostrada Iaşi – Târgu Mureş deja a început (promisiune făcută lui de fostul ministru Dan Şova). După ce Victor Ponta a fost obligat de UE să publice MasterPlanul ce dezvăluia că autpstrada Moldovei a fost aruncată la coş, Nichita a uitat de începerea şantierului şi a început să vorbească de “oportunitatea unui drum expres”, apoi de “nevoia de raţiune”.
Înregistrarea emisiunii Linia întâi de la TeleM, luni, 1 decembrie, la adresa:
http://stiri.telem.ro/emisiuni_difuzate/linia-intai-adomnitei-la-raport–1627.html