Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin

MVA extinde la Neamț colaborarea cu autoritățile și continuă monitorizarea forajelor pe A8

În data de 12 mai, o delegatie a Asociatiei “Moldova Vrea Autostrada” a avut o intalnire cu presedintele Consiliului Judetean Neamt, dl. Ionel Arsene, pentru a discuta despre Autostrada A8 Tg-Mures-Iasi-Ungheni si impactul major al acesteia in dezvoltarea economica a intregii regiuni de Nord-Est.

S-a discutat aplicat despre stadiul proiectelor de infrastructura rutiera din zona Moldovei, propunerea MVA de finantarea prin PNRR a capetelor tronsonului montan al A8, solutii in vederea demararii cat mai rapide a lucrarilor de constructie. Dorim optimizarea relatiilor de colaborare intre autoritatile centrale, proiectanti si organizatiile non-guvernamentale in vederea sprijinirii constructiei A8.

Presedintele Consiliului Judetean si-a aratat disponibilitatea de a constitui un grup de lucru format din reprezentantii UAT-urilor nemtene pe raza carora va trece A8, ai institutiilor publice de interes judetean cu atributii in emiterea de avize si autorizatii, ca si reprezentanti ai societatii civile care militeaza pentru constructia de autostrazi in regiunea Moldovei.
Reamintim ca la solicitarea MVA, Consiliul Judetean Iasi a realizat de asemenea, un astfel de grup pentru Iasi.

“Moldova Vrea Autostrada” considera esentiala si de apreciat implicarea autoritatilor locale si centrale, indiferent de culoarea lor politica, in sprijinul acestui proiect strategic pentru conectarea Moldovei la coridoarele rapide de transport european.

Tot in această zi, delegatia MVA a vizitat doua amplasamente in care se foreaza pe traseul viitoarei autostrazi A8. La Leghin s-a discutat cu reprezentatii proiectantului despre principalele dificultati intampinate in teren. Au fost identificate doua foreze in functiune – una in zona nodului rutier cu DJ15B, Vânători Neamț, iar cealalta in zona localitatii Stanca, Pipirig

Prestatorii sustin ca se vor incadra in termenul contractual stabilit pentru finalizarea studiilor, una din cele 2 foreze lucrand nonstop. Am fost informati ca o a treia foreza lucra azi in zona localitatii Hagota (in apropiere de Tulghes), in roca. Aceasta foreza are capacitatea de a atinge 75 ml de foraj pe zi, conform reprezentantilor proiectantului. Una dintre probleme identificate este numarul limitat de cai de acces la punctele de foraj ceea ce face accesul dificil dpdv tehnic in mod special in zonele cu panta mare dar insemna si un timp indelungat pentru transportarea si asamblarea echipamentelor la transferul de la un amplasament la altul.

MVA va continua monitorizarea proiectului A8, incadrarea in termenele contractuale stabilite pentru toate etapele, dar si dialogul institutional in vederea identificarii si eliminarii potentialelor surse de blocaj.

lei10,00 lei20,00 lei50,00 lei100,00
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn