INTALNIRE MVA – REPREZENTANTII COALITIEI DE GUVERNARE

Astăzi la Iași, la invitația Asociației civice apolitice “Moldova Vrea Autostradă” a avut loc o întâlnire cu parlamentarii coaliției de guvernare PNL- PSD și reprezentanții Consiliului Județean și Primăriei Iași pentru a discuta despre modul în care politicienii aflați astăzi la conducerea țării pot sprijini solidar obiectivul Autostrada Unirii – Ungheni- Iași- Tg Mureș (A8).
Au fost la masa dialogului deputații (în ordine alfabetică) Câtea Vasile (PSD), Muraru Alexandru (PNL), Năcuță Sorin (PNL), Ostaficiuc Marius (PSD),Toma Vasile (PSD) precum și vicepreședintele CJ Iași Marius Dangă, viceprimarul Cezar Baciu și Gabriel Teodorescu (PMI). Din partea MVA au participat Flaviu Manea (președinte), Marius Alexa, Mihaela Munteanu, Diana Mihalcea, Daniel Matasaru- membri în board și Nicușor Păduraru (membru MVA).
În discuție s-au aflat recentele modificări propuse de Planul Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii, mai ales că acesta propune criterii discutabile privind prioritizarea investițiilor de infrastructură. Ultimele observații din întâlnirea pe această temă relevă cifre neactualizate privind populația totală deservită de obiectivele respective de investiţii, dar și aspecte juridice importante în care o lege organică ar putea fi schimbată prin acte inferioare juridic, ceea ce contravine legii.
Toate aspectele sesizate în urma analizei aprofundate vor face obiectul unui document cu observații care va fi trimis către Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii de către participanții la întâlnire, ca parte a procedurii de consultare publică aflată în curs acum şi iniţiată de MT înainte de adoptarea prin Hotărâre de Guvern a Planului Investițional pentru Dezvoltarea Infrastructurii.
Participanţii la întâlnire au stabilit că atât parlamentarii Coaliţiei de Guvernare, cât şi autorităţile publice locale şi reprezentanţii societăţii civice să susţină ierarhizarea corectă şi bazată pe date şi premise reale, în conformitate cu documentele de rang superior emise de Comisia Europeană (Regulamentul TEN-T (UE) nr. 1315/2013, Regulamentul (UE) nr. 1153/2021, Recomandările de Țara, PNRR ) și de România (Master Planul General de Transport HG 666 14/09/2016, Legea de aprobare nr. 291/2018 privind aprobarea obiectivului de investiţii Autostrada Iaşi-Târgu Mureş, Autostrada Unirii).
De asemenea, s-a convenit ca astfel de întâlniri prin care să se discute modul în care Iașiul poate să susțină proiectele majore de infrastuctură de la nivel local şi regional să aibă loc periodic.