CE AȚI LUCRAT ÎN ULTIMELE 2 LUNI PENTRU SECTORUL MONTAN AL A8, DOMNULE PISTOL?

În urmă cu 2 săptămâni, Asociația Moldova Vrea Autostradă lansa un puternic semnal de alarmă cu privire la tergiversarea procedurilor de lansare a achiziției publice a serviciilor de proiectare tehnică și execuție a lucrărilor pentru ultimele 4 loturi din sectorul montan al Autostrăzii Unirii Tg Mureș – Iaşi – Ungheni (A8), pentru care indicatorii tehnico-economici sunt aprobaţi prin Hotărâre de Guvern încă de la finalul anului 2023, iar studiile pentru Auditul pe Siguranţă Rutieră sunt finalizate din luna aprilie 2024.

Constatăm, din păcate, că în ciuda apelului nostru public, nu vedem niciun fel de progres în ceea ce priveşte loturile Sărățeni – Joseni (32 km), Joseni – Ditrău (15 km), Ditrău – Grințies (37 km) și Grințies – Pipirig (34 km), informaţiile primite la ultima şedinţă de progres fiind evazive și neconcludente cu privire la momentul în care caietele de sarcini sunt finalizate şi trimise la ANAP pentru demararea achiziţiei publice a serviciilor de proiectare tehnică şi execuţie. Mai mult, directorul CNAIR, domnul Cristian Pistol, ignoră solicitările noastre legitime şi aplică politica struţului, băgând capul în nisip şi sperând că în absenţa dialogului, problema se rezolvă prin trecerea timpului.

Îi atragem politicos atenţia că lipsa sa de rezultate concrete din ultimele 2 luni în calitate de director CNAIR nu poate fi mascată nici de pretextul protocolului care trebuie încheiat între CNAIR și CNIR pentru preluarea Autostrazii Unirii A8 (termen 27.06.2024, conform Ordinului de Ministru), şi nici de răspunsurile date la numărul relativ mare de clarificări pentru procedurile de achiziţie aflate în derulare (loturile Miercurea Nirajului – Sărăţeni și Pipirig – Leghin). Am spus deja şi repetăm că pasarea responsabilității între cele 2 companii subordonate Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii NU ESTE ACCEPTABILĂ PENTRU REGIUNEA MOLDOVEI în condițiile competiției strânse pentru fondurile disponibile în Programul European Transport 2021-2027!

Facem apel la transparenţă şi respectarea promisiunilor angajate de către ministrul Grindeanu la întâlnirea cu Asociaţiile nonguvernamentale din data de 2.04.2024, cu privire la lansarea licitaţiilor pe toate loturile sectorului montan al A8, la această întâlnire participând inclusiv domnii directori Cristian Pistol (CNAIR), cât şi Gabriel Budescu (CNIR).

Perioada alegerilor locale s-a încheiat, nimeni nu mai poate invoca argumentul că este victima unor atacuri de campanie electorală, prin urmare ne rezervăm dreptul ca, în lipsa unor rezultate concrete, să cerem în perioada imediat următoare demisia sau demiterea celor care se constituie o frână în calea construirii Autostrăzii Unirii, indiferent că aceasta se întâmplă din rea-voință sau din incompetenţă managerială.

Consiliul Director al MVA